Mr. H.J.M. Scholman is sinds 1990 werkzaam als belastingadviseur in de algemene DGA-praktijk, eerst bij KPMG Meijburg en vanaf 1997 bij Lentink De Jonge belastingadviseurs. In 2018 is hij daarnaast werkzaam bij het DGA Tax Center te Almere, een onafhankelijk kennis- en cursuscentrum over de fiscale positie van de DGA.

Artikelen van Henk Scholman

Columns
Is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap wel art. 1 EP/EVRM proof?

Sinds 1 januari 2023 is Nederland weer een nieuwe fiscale wet rijker, te weten de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap. De vraag is of deze wet wel art. 1 EP/EVRM proof is. De Wet is ingevoerd met als argument dat op deze wijze uitstel (of zelfs afstel) van box 2-heffing wordt voorkomen. Daarmee ontstaat het beeld dat de heffing invloed heeft op de omvang van de latente box 2-claim. Dat is echter een misvatting.

22 februari 2023 662
Columns
De systeemfout in de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap

Onlangs is de concepttekst van de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap ter consultatie gepubliceerd. Belangrijkste punt van mijn kritiek is dat het heffingsobject (de vordering op de dga) financieel en systematisch los staat van de latente aanmerkelijkbelangclaim waar de heffing voor is bedoeld. Het voorstel kan dan ook beter van de tekentafel worden gehaald.

12 maart 2019 117