Paul Schut studeerde fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 adviseert hij vermogende particulieren en dga's. Paul is als vennoot en estate planner verbonden aan Schut & Bruggink Estate Planners te Haarlem. Hij is tevens freelance docent en auteur van diverse titels.

Columns & Opinies

Over kinderen en hun legitieme

Met enige regelmaat wordt mij gevraagd of kinderen kunnen worden onterfd. Meestal niet, omdat dit de sterke wens is van de vraagsteller, maar omdat er in den lande kennelijk nogal wat wilde – en vaak onjuiste – stellingen rondgaan. 

2 november 2022 Paul Schut
Huwelijk en schenken: nu graag actie!

De donkere tijd van het jaar nodigt uit tot terugkijken en vooruitblikken. Op fiscaal terrein is daarvoor meer dan voldoende reden.

19 januari 2022 Paul Schut
Stop met wetgeving voor de bühne!

Jaarlijks worden wij op initiatief van het kabinet en de Tweede Kamer overstelpt met nieuwe wetgeving. Mij bekruipt de laatste tijd het gevoel dat niet alle wetswijzigingen de praktijk dienen.

3 februari 2021 Paul Schut
Successiewet: fictie of werkelijkheid?

Voor de Successiewet 1956 is het civiele recht het uitgangspunt. Als civielrechtelijk sprake is van een schenking of vererving, bepaalt de Successiewet hoeveel schenk- of erfbelasting is verschuldigd. Fictiebepalingen zijn bedoeld om schenk- of erfbelasting te kunnen heffen, terwijl daarvoor...

16 september 2020 Paul Schut
ODV ‘tot de dood ons scheidt’; maar dan?

Het einde van het jaar nadert. Voor menig belastingadviseur breken (nog) drukke(re) tijden aan, want 31 december is jaarlijks een fiscaal memorabele dag.

27 november 2019 Paul Schut
Trouwen en schenken: geen gelukkig huwelijk! 

De gevolgen van het ontstaan van een gemeenschap van goederen houdt de fiscale gemoederen al lange tijd bezig. Tot 1 januari 2018 ontstond in principe een algehele gemeenschap van goederen als een stel trouwde.

24 april 2019 Paul Schut