Mr. drs. T. (Thijs) Bijlard is medewerker van het tijdschrift Vakstudie Nieuws en schrijft columns in de rubriek Uitvergroot.

Artikelen van Thijs Bijlard

Uitvergroot
Al aan DAC7 geDACht

Eind januari 2024 verliep de deadline voor het indienen van de eerste DAC7- rapportage: die over 2023. Deze rapportageplicht geldt voor platformexploitanten.

24 april 2024 1035
Uitvergroot
Zaak-TP: Europese reddingsboei of strohalm voor BTW-vrij samenwerken?

Het komt geregeld voor dat twee of meer tandartsen of andere ‘BTW-vrijgestelde’ ondernemers hun gezamenlijke onderneming uitoefenen in een bv of nv, bijvoorbeeld vanwege de aansprakelijkheid of omdat dat commercieel beter lijkt dan een vof of maatschap. 

8 november 2023 1111
Uitvergroot
Over kennisgroepstandpunten en eenheid van beleid

Jaren geleden heb ik mij verwonderd over de Duitse praktijk in de zaak-ADV Allround Vermittlungs AG. De BTW-aspecten gaan het bestek van deze column te buiten, maar wat mij intrigeerde, is dat het Finanzamt (het lokale belastingkantoor) voorschreef dat ADV Allround BTW in rekening moest brengen, terwijl het Bundeszentralamt für Steuern (het centrale belastingkantoor) teruggaafverzoeken van afnemers afwees.

22 maart 2023 80
Uitvergroot
Verhuur onzelfstandige werkruimte geen economische activiteit?

Dankzij een Wob-verzoek is onlangs het beleid van de Belastingdienst omtrent de kwalificatie van de verhuur van onzelfstandige werkruimten aan een gelieerde entiteit vrijgegeven. 

16 maart 2022 206