1 op de 3 Nederlanders denkt inkomen mis te lopen doordat informatie van de overheid over toeslagen, belastingen, uitkeringen of subsidies onduidelijk of niet toegankelijk is. Dat blijkt uit onderzoek naar de beleving van armoede in Nederland dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Data IM in opdracht van het interactieve platform DIT(EO) in aanloop naar Prinsjesdag. Uit de peiling blijkt ook dat het draagvlak voor een basisinkomen hoog is.

Van de totale groep respondenten denkt 33,5 procent geld van financiële regelingen niet te krijgen. In de groep deelnemers tussen de 18 en 30 jaar denkt zelfs 4 op de 10 hierdoor inkomen mis te lopen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 40,6 procent van de Nederlanders vóór het invoeren van het basisinkomen is. Vooral hoogopgeleiden (44,1 procent) omarmen het idee dat elke Nederlander een maandelijks basisinkomen van de overheid krijgt, zonder dat daar voorwaarden tegenover staan. Dit gegarandeerde inkomen zou dan ter vervanging zijn van de bestaande sociale regelingen zoals uitkeringen en toeslagen.

Onder laagopgeleiden is er aanzienlijk minder steun voor dit voorstel, 32,6 procent is voorstander van de invoering van het basisinkomen. Van alle respondenten is meer dan een kwart (28,9 procent) nadrukkelijk tégen het instellen van het universele basisinkomen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Subsidies

298

Gerelateerde artikelen