Bron: Ministerie van Financiën
Gerelateerde artikelen
Gedupeerde ouders krijgen keuze uit twee routes voor aanvullende schade
Gedupeerde ouders met aanvullende schade kunnen vanaf september 2025 kiezen uit twee schaderoutes. De MijnHerstel route waarbij ouders zelf of met behulp van hun advocaat een aanvraag voor aanvullende schade doen. En de Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH) route waarbij ouders hun verhaal vertellen aan een vrijwillige luisterend schrijver. Beide routes werken met een uniform schadekader, dat nu al door SGH gehanteerd wordt, en worden afgesloten met een vaststellingsovereenkomst (VSO). Voor de uitkomst maakt het dus niet uit welke route ouders kiezen, het verschil zit in de manier waarop; met ondersteuning van SGH of meer zelfstandig met digitale ondersteuning en persoonlijk contact. Dat staat in de Voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen die staatssecretaris Palmen voor Herstel en Toeslagen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
College: Dienst Toeslagen discrimineerde toeslagenouder direct
De Dienst Toeslagen heeft direct onderscheid gemaakt op basis van herkomst bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek naar de situatie van een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Eerder had het college al geconcludeerd dat de dienst in meerdere gevallen van het toeslagenschandaal indirect heeft gediscrimineerd. Volgens het mensenrechteninstituut blijkt nu voor het eerst dat ook sprake was van directe discriminatie.
Dienst toeslagen wijst mensen op recht toeslag
Dienst Toeslagen gaat mensen proactief benaderen die recht hebben op een toeslag maar deze nog niet hebben aangevraagd. Verder is de dienst begonnen met een experiment om problematische schulden eerder te herkennen en terug te dringen. Daarnaast wordt toezicht op ernstig misbruik van toeslagen eind 2025 voorzichtig opgeschaald. Dit schrijft staatssecretaris Palmen in haar periodieke voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.
Kabinet gaat excuses aanbieden aan kinderen toeslagenaffaire
Het kabinet gaat excuses aanbieden aan kinderen uit gezinnen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire en daarna uit huis zijn geplaatst. De kinderen hebben extra schade ondervonden door de problemen die in de betrokken gezinnen ontstonden doordat de Belastingdienst - ten onrechte - veel geld vorderde. Het kabinet wil het leed van deze kinderen expliciet erkennen, melden de demissionaire NSC-staatssecretarissen Struycken voor Rechtsbescherming en Palmen van Herstel en Toeslagen in een brief aan de Tweede Kamer.
Maatregelen om toeslagenstelsel te verbeteren
Het kabinet neemt maatregelen om het toeslagenstelsel op de korte termijn te verbeteren. Door bijvoorbeeld de aanvraagtermijn van de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget te verlengen wordt het voor mensen makkelijker om gebruik te maken van toeslagen. Jaarlijks ontvangen ongeveer 6 miljoen unieke huishoudens toeslagen, maar het stelsel is voor veel mensen te complex. Met het Wetsvoorstel verbetermaatregelen toeslagen wordt het stelsel begrijpelijker en worden knelpunten opgelost.
Steeds meer gezinnen krijgen maximumvergoeding kinderopvang
Het aantal gezinnen dat in aanmerking komt voor de maximale vergoeding van kosten voor kinderopvang, neemt in de periode 2026-2028 geleidelijk toe. Het demissionaire kabinet wil de inkomensgrens steeds een stukje verhogen en heeft gezorgd dat daar ook voldoende budget voor is.