Volgens Henley & Partners, een migratie-adviesbureau voor vermogende particulieren in het Verenigd Koninkrijk, zullen er in 2024 128.000 miljonairs wereldwijd hun land verlaten. Dat aantal verbreekt het record van vorig jaar toen 120.000 miljonairs verhuisden. In 2025 verwacht het bureau een verdere groei naar 135.000 vertrekkende vermogenden. Ter vergelijking: in 2013 bedroeg het aantal vertrekkende miljonairs 'slechts' 51.000. De enorme toename wijt het bureau, naast fiscale redenen, aan geopolitieke spanningen, oorlogen, economische onzekerheid en sociale onrust.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft met meer dan drie miljoen dollarmiljonairs de op twee na grootste miljonairspopulatie ter wereld, na de VS en China. Het adviesbureau verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in 2024 een ongekend nettoverlies van 9.500 miljonairs (high neth worth individuals, HNWI's) zal oplopen. Dit wordt wereldwijd alleen overtroffen door China dat de grootste verliezer van miljonairs dreigt te worden, met een verwachte netto-uitstroom van 15.200 HNWI's in 2024.

Het VK noteert hiermee een dramatische daling in de afgelopen tien jaar van 8 procent, terwijl elders de miljonairspopulatie juist enorm is gestegen. In Duitsland is de HNWI-bevolking de afgelopen tien jaar met 15 procent toegenomen en in Frankrijk met 14 procent. Australië, Canada en VS overtreffen de twee Europese landen met stijgingspercentages van respectievelijk 35 procent, 29 procent en 62 procent.

Politieke instabiliteit en economische beleidswijzigingen zijn belangrijke factoren voor mensen die overwegen om te migreren naar een ander land. Henley & Partners schrijft in het rapport Private Wealth Migration Report 2024 dat ze zelden een periode van zulke dramatische, overhaaste en wijdverbreide veranderingen hebben meegemaakt in de migratie van de superrijken, met name in het VK. Het land was ooit, van de jaren 50 jaren tot 2000, een topbestemming voor verhuizende miljonairs maar holt nu snel achteruit als aantrekkelijk vestigingsland voor HNWI's.

De economische en politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk en belastingmaatregelen zijn daar debet aan. Bovenop de 40 procent belasting die al is opgelegd op nalatenschappen boven een drempel van 325.000 pond, komt daar in april 2025 de afschaffing bij van een gunstige belastingregeling voor rijke buitenlanders. Een maatregel die nog stamt uit de regeringsperiode van de Conservatieven. De huidige Labourregering doet daar een schepje bovenop door de btw-vrijstelling van 20 procent te schrappen voor kinderen die worden opgeleid op dure, particuliere scholen in het VK.

Instromende landen

De landen die het meest profiteren van deze uittocht zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de Verenigde Staten (VS) en Singapore. Door nul inkomstenbelasting en een strategische ligging hebben de VAE zich gevestigd als 's werelds nummer één bestemming voor migrerende miljonairs. Met een recordaantal van 6.700 instromende vermogenden verwelkomt de Emiraten vooral mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa. De naaste rivaal, de VS, zal naar verwachting profiteren van een netto-instroom van 3.800 miljonairs in 2024. Singapore sluit de top 3 met 3.500 rijke migranten. De altijd populaire bestemmingen voor migrerende miljonairs, Canada en Australië, staan op de vierde en vijfde plaats met respectievelijk een netto-instroom van 3.200 en 2.500.

De Europese favorieten Italië (+2.200), Zwitserland (+1.500), Griekenland (+1.200) en Portugal (+800) staan ​​dit jaar allemaal in de top 10 van netto-instroomlanden voor miljonairs. Japan is hekkensluiter in de top 10 en is op weg om 400 rijke migranten te verwelkomen. Het land profiteert sinds Covid van de uitstromende trend van Chinese HNWI's die naar Tokio verhuizen. 

De complete lijstjes van top 10's aan instromende en uitstromende landen staan in het dashboard van het rapport. Nederland komt in geen van de lijstjes voor.

Veranderend belastingklimaat

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in andere Europese landen worden de belastingvoordelen voor miljonairs gefaseerd afgeschaft, hoewel veel landen (nog) profiteren van een positief migratiesaldo, schrijft Quote. Nu een links blok de parlementsverkiezingen heeft gewonnen in Frankrijk, zijn veel financieel welgestelden hun toekomst daar niet meer zeker, schrijft het zakenblad. "Ook in Portugal, voorheen een veilige haven, en Noorwegen voerden de regeringen recentelijk veranderingen door die hun land minder aantrekkelijk maakten voor miljonairs."

Verder is de Italiaanse regering van plan de vlaktaks op buitenlandse inkomsten van superrijken te verdubbelen naar €200.000 per jaar en is er in Zwitserland een initiatief van de Jonge Zwitserse Socialisten om een erfbelasting te heffen over de helft van een erfenis boven de 50 miljoen Zwitserse frank (€ 53,3 miljoen).

Bron: Henley & Partners

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

1349

Gerelateerde artikelen