Bij de SP hebben zich 280 mensen gemeld van wie de kinderopvangtoeslag ten onrechte zou zijn stopgezet. De Belastingdienst is ook bij hen in de fout gegaan, stellen de klagers.
De Belastingdienst bleek al eerder in honderden gevallen deze toeslag te hebben beëindigd terwijl er helemaal geen reden was om bijvoorbeeld fraude te vermoeden. Ouders moesten de kinderopvang plots geheel uit eigen zak betalen en de fiscus vorderde bovendien soms duizenden euro's terug.
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën moest erkennen dat misschien wel duizenden gezinnen zijn getroffen. Hij heeft onderzoekers van buiten aan het werk gezet, onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner. Ook de Auditdienst Rijk buigt zich over de praktijken.
De SP sprak van een "heksenjacht" tegen ouders en riep een meldpunt in het leven. De "hartverscheurende" verhalen van de mensen die daar hun beklag hebben gedaan, zijn gebundeld in een zwartboek. Dat is woensdag aan de staatssecretaris aangeboden. De Bond van Belastingbetalers en de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang, Boink, roepen gedupeerde burgers op zich nu massaal te gaan melden.
Belastingdienst raakt bewijsstukken regelmatig kwijt
Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is er een 'grootschalig onderzoek' nodig naar de manier waarop burgers door de Belastingdienst worden behandeld, als er problemen zijn met hun toeslagen voor bijvoorbeeld kinderopvang. Zij ziet een patroon in de 'kille en juridische' benadering van mensen, ook als er kleine fouten worden gemaakt, als de Belastingdienst zelf stukken kwijtraakt of eindeloos traineert in een procedure.
Uit het zwartboek blijkt onder meer dat kleine fouten door burgers niet mogen worden gecorrigeerd en dat bewijsstukken bij de Belastingdienst regelmatig kwijtraken. Ook worden ouders aangepakt als zij zelf niets misdaan hebben, maar bijvoorbeeld een gastouderbureau wordt verdacht van fraude. Daarnaast heeft de SP veel meldingen gekregen van ouders die te horen krijgen dat er onjuiste gegevens zijn doorgegeven, terwijl er niet gezegd wordt welke gegevens nodig zijn.
Het zwartboek is te downloaden op de website van de SP.
Bron: Redactie TaxLive