Aangifte loonheffingen: gebruik nieuw percentage gedifferentieerde premie Whk
1 februari 2016
Voor de 1e aangifte loonheffingen over 2016 hebben werkgevers die hun personeel hebben verzekerd voor de werknemersverzekeringen, het nieuwe percentage voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) nodig.
De percentages voor de gedifferentieerde premie Whk staan in de brief die de Belastingdienst in november naar de werkgevers heeft verstuurd.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Regeling vaststelling standaardpremie en bestuursrechtelijke premies 2025 bekendgemaakt. Met deze regeling zijn de standaardpremie van de Wet op de zorgtoeslag en de bestuursrechtelijke premies ingevolge de Zvw vastgesteld voor 2025.
Het premiepercentage voor de algemene ouderdomsverzekering wordt voor het jaar 2025 gehandhaafd op 17,90%. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Regeling tot vaststelling premiepercentages werknemers- en volksverzekeringen, maximumpremieloon werknemersverzekeringen en opslag kinderopvangtoeslag 2025 vastgesteld.
Hof Amsterdam oordeelt dat uit de jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat noch de inspecteur noch de belastingrechter kan treden in de vraag of de A1-verklaring ten onrechte is afgegeven omdat X niet voldoende in Nederland heeft gewerkt.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aandeelhouders van X BV met ingang van 1 januari 2016 verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Volgens de rechtbank is geen sprake van een nagenoeg gelijke verdeling van het aandelenkapitaal.
Inkomensondersteuning moet bestaanszekerheid bieden, makkelijk te begrijpen zijn en werk moet (meer) lonen. Dit zijn de drie doelen die minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt in zijn brief over de hervormingsagenda inkomensondersteuning.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt onder verwijzing naar HR 22 maart 2024 (V-N 2024/15.8) dat voor een buitenlands belastingplichtige bij de berekening van de arbeidskorting en het premiedeel van de algemene heffingskorting moet worden uitgegaan van het in Nederland belastbare inkomen uit werk en woning.
Een Roemeens uitzendbureau dat ook actief is in Nederland, moet zijn activiteiten staken. Het bedrijf had niet de vereiste vergunning in Roemenië en betaalde de verplichte sociale premies niet correct voor zijn personeel in Nederland. Dat meldt de Arbeidsinspectie.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X geen recht heeft op vrijstelling van premie volksverzekeringen voor 2017, ondanks zijn werkzaamheden in Liechtenstein. De A1-verklaring van de SVB is leidend en de in Liechtenstein betaalde premies kunnen niet worden verrekend.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat het ‘tenminste’-beding geen vast overeengekomen arbeidsduur tot gevolg heeft. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).