De Utrechtse strafrechtadvocaat Anis Boumanjal doet maandag namens drie gedupeerden van de toeslagenaffaire aangifte wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. Hij bevestigt berichtgeving hierover in NRC. Het Openbaar Ministerie (OM) zag na eerdere aangiftes geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Volgens Boumanjal heeft een recent onderzoek dat accountantsbureau PwC in opdracht van de Belastingdienst uitvoerde echter voldoende nieuwe informatie opgeleverd om dit alsnog te doen.

Volgens het OM was onderzoek niet nodig, omdat de Belastingdienst onderdeel is van de staat en de staat strafrechtelijke immuniteit geniet. Die immuniteit zou ook gelden voor individuele ambtenaren, aldus het OM. Het OM kon bovendien niet vaststellen dat ambtenaren opzettelijk zouden hebben gediscrimineerd.

Uit het onderzoek van PwC blijkt volgens Boumanjal dat individuele ambtenaren handmatig gegevens over etnische identiteit en religie hebben toegevoegd aan het fraudeopsporingssysteem van de Belastingdienst. Volgens de ambtenaren zouden dit risicofactoren zijn voor fraude. "Dan kun je je niet meer verschuilen achter het systeem", zegt Bourmanjal. "Dan ben je moedwillig aan het discrimineren en dat is strafbaar."

Volgens de advocaat rechtvaardigt de nieuwe informatie "een diepgravend strafrechtelijk onderzoek, waarbij de nieuwe gegevens worden meegenomen". Als het OM opnieuw besluit de zaak te seponeren, overweegt hij een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging af te dwingen. "Juist als het OM twijfelt, moet het de zaak voorleggen aan de rechter. Laat die zich er dan over uitspreken."

De drie gedupeerden die Boumanjal vertegenwoordigt zijn twee ouders die slachtoffer zijn geworden in de Toeslagenaffaire en de eigenaar van een gastouderbureau dat van fraude is beschuldigd. De advocaat heeft de aangifte zo opgesteld dat andere gedupeerden kunnen aanhaken.

Kort geding

Daarnaast heeft Roger Derikx, een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire, vandaag in een kort geding in Den Haag hulp gevraagd aan de Staat. De man gaat gebukt onder loonbeslag en loopt het risico zijn woning kwijt te raken, omdat er nog geen regeling is voor gedupeerde ex-partners. "Gooi mij een boei toe", zo bepleitte hij.

De ex-partner van Derikx was degene die de toeslagen heeft aangevraagd. Het herstel gaat dan ook via haar. Voor ex-partners is vorig jaar een regeling voorgesteld, maar deze ligt nog ter bespreking in de Kamer.

In de tussentijd blijven de schuldeisers aankloppen bij Derikx. De rechter, die tijdens de zitting liet vallen dat ze iets meer actie had verwacht vanuit de Staat, probeerde nog te onderhandelen tussen de partijen. Dit liep echter stuk.

De advocaat van Derikx vraagt om een moratorium, waarbij tijdelijk geen schulden opgeëist kunnen worden. Dit in afwachting van de uiteindelijke regeling voor ex-partners. "We vragen niet veel." De Staat zei "begrip te hebben" voor de situatie van Derikx, maar wijst erop dat het meer duidelijkheid wil over de aard van de schulden van de man. "Bij gebrek aan duidelijkheid kunnen de vorderingen niet worden toegewezen."

Over twee weken wordt uitspraak gedaan.

Chaos bij afhandeling toeslagenaffaire

Tot slot meldt het AD vandaag dat de hersteloperatie voor toeslagenouders onbeheersbaar is geworden nu mensen zich ten onrechte hebben gemeld als gedupeerden. Gemeenten eisen dat de zwaarst getroffenen als eerste worden geholpen.

Zo moet orde op zaken worden gesteld in de haperende hulp aan toeslagenouders, zegt Peter Heijkoop in de krant. Hij is de verantwoordelijke bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Op korte termijn worden besluiten genomen die de vastgelopen hersteloperatie vlot moeten trekken.

De inzet van gemeenten is dat mensen die zich ten onrechte hebben gemeld snel worden afgewezen en dat de zwaarst getroffenen het eerst worden geholpen. Ook moet de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst beter.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Strafrecht

10

Gerelateerde artikelen