Vanaf woensdag 1 maart 2017 kan iedereen online aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2016. De landelijke media besteden er aandacht aan en de Belastingdienst staat uiteraard in de startblokken om het massale bezoek aan Mijn Belastingdienst in goede banen te leiden. Een kort overzicht.
Op NOS.nl zegt directeur Interactie Belastingdienst Eline Spros dat dit jaar 70.000 mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen via de site. Vorig jaar was de maximale capaciteit 35.000 en toen waren er veel problemen. "De site zal vandaag druk zijn. Zeker als het regenachtig is", aldus Spros. De Telegraaf schrijft dat dit jaar zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging krijgen om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. Bij bijna 6 miljoen mensen, zo vervolgt de krant, heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Ook de Volkskrant meldt de start van de online aangifte met een variant op de bekende slogan: 'Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker'.
Bij het Algemeen Dagblad komt belastingadviseur Sander Suurmond uit Poeldijk aan het woord. "Het wordt je gemakkelijk gemaakt door al die vooringevulde informatie. Maar de fiscus weet niet alles, dus het is niet zeker dat alles wat je moet aangeven al staat ingevuld. Een huis in het buitenland bijvoorbeeld, of een buitenlandse bankrekening. Denk dus altijd goed na of je alles opgeeft. En controleer goed of de gegevens die al zijn ingevuld wel kloppen'', zo waarschuwt Suurmand de belastingplichtigen in het AD. Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond wijst mensen op een ander gevaar. Door de chaos bij de Belastingdienst is de verwachting dat de fiscus een leugentje over het hoofd ziet. "Niet sjoemelen'', zegt De Jong. "Ik weet niet of de controle dit jaar minder scherp is. Maar zelfs als dat zo is, de fiscus kan je aangifte jaren later nog eens controleren. Dan kun je alsnog door de mand vallen." Ook Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars in de Telegraaf.
De Belastingdienst heeft voor mensen en instellingen die anderen helpen met hun belastingaangifte een online kennisnetwerk beschikbaar gesteld. 17 Procent van de belastingplichtigen weet (nog) geen hulp te vinden bij belasting- of toeslagzaken, terwijl zij dat wel nodig hebben. Over de totstandkoming van de hele organisatie rond de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst een video samengesteld:
Een Spaanse rechtbank heeft voormalig Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti op 9 juli 2025 veroordeeld tot een jaar celstraf voor belastingfraude uit 2014. De huidige bondscoach van Brazilië hoeft deze straf niet uit te zitten.
Bedrijven in Nederland potten steeds meer geld op, constateert het CBS. Terwijl de inkomsten van ondernemingen buiten de financiële sector in 2024 naar recordhoogte stegen, bleven de investeringen achter.
Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
Als het tot een juridische procedure komt, moet de overheid terughoudend zijn in het starten of voortzetten van die procedure. Dat staat in een reactie van staatssecretaris Struycken voor Rechtsbescherming op meerdere moties uit de Tweede Kamer over de rol van de Staat als procespartij. Aanleiding hiervoor zijn onder andere de toeslagenaffaire en bredere zorgen over de rechtsstaat.
Zzp'ers en gedetacheerden moeten er harder aan trekken om aan opdrachten te komen. Een derde van de mensen die via een detacheringsbureau werkt, is actief op zoek naar een nieuwe klus. Bij zzp'ers was dat aan het eind van het eerste kwartaal 2025 bijna een kwart, aldus De Telegraaf.
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken. Dat concludeert de FIU (Financial Intelligence Unit) in het jaaroverzicht 2024. Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil. Deze ontwikkeling vraagt om een bredere, gezamenlijke aanpak dan het strafrecht alleen, aldus de FIU.
De Hoge Raad oordeelt dat X kan worden vervolgd voor het niet voldoen aan een informatieverzoek over zijn buitenlandse vermogen. Er is geen sprake van ‘gebruik’ van de Duitse gegevens ‘voor de(ze) strafprocedure’. De strafrechtelijke vervolging ziet louter op het niet voldoen aan het informatieverzoek.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft het ambtelijk rapport “Kansen voor lagere tarieven en beter beleid – Aanpak fiscale regelingen voor een eenvoudiger en beter belastingstelsel” naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Staatssecretaris van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging bij de Fiscale verzamelwet 2026 naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de nota van wijziging wordt een aantal vooral technische wijzigingen met betrekking tot pensioenen aangebracht.
Canada trekt een belasting op digitale diensten, die gericht was op Amerikaanse technologiebedrijven, in. Het land wil daarmee de handelsbesprekingen met de VS vooruithelpen, aldus het ministerie van Financiën zondag in een verklaring. De Amerikaanse president Donald Trump staakte op 27 juni 2025 de handelsbesprekingen vanwege de belasting.