Vanaf woensdag 1 maart 2017 kan iedereen online aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2016. De landelijke media besteden er aandacht aan en de Belastingdienst staat uiteraard in de startblokken om het massale bezoek aan Mijn Belastingdienst in goede banen te leiden. Een kort overzicht.
Op NOS.nl zegt directeur Interactie Belastingdienst Eline Spros dat dit jaar 70.000 mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen via de site. Vorig jaar was de maximale capaciteit 35.000 en toen waren er veel problemen. "De site zal vandaag druk zijn. Zeker als het regenachtig is", aldus Spros. De Telegraaf schrijft dat dit jaar zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging krijgen om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. Bij bijna 6 miljoen mensen, zo vervolgt de krant, heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Ook de Volkskrant meldt de start van de online aangifte met een variant op de bekende slogan: 'Belastingaangifte: niet leuk, wel steeds makkelijker'.
Bij het Algemeen Dagblad komt belastingadviseur Sander Suurmond uit Poeldijk aan het woord. "Het wordt je gemakkelijk gemaakt door al die vooringevulde informatie. Maar de fiscus weet niet alles, dus het is niet zeker dat alles wat je moet aangeven al staat ingevuld. Een huis in het buitenland bijvoorbeeld, of een buitenlandse bankrekening. Denk dus altijd goed na of je alles opgeeft. En controleer goed of de gegevens die al zijn ingevuld wel kloppen'', zo waarschuwt Suurmand de belastingplichtigen in het AD. Woordvoerder Sandra de Jong van de Consumentenbond wijst mensen op een ander gevaar. Door de chaos bij de Belastingdienst is de verwachting dat de fiscus een leugentje over het hoofd ziet. "Niet sjoemelen'', zegt De Jong. "Ik weet niet of de controle dit jaar minder scherp is. Maar zelfs als dat zo is, de fiscus kan je aangifte jaren later nog eens controleren. Dan kun je alsnog door de mand vallen." Ook Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars in de Telegraaf.
De Belastingdienst heeft voor mensen en instellingen die anderen helpen met hun belastingaangifte een online kennisnetwerk beschikbaar gesteld. 17 Procent van de belastingplichtigen weet (nog) geen hulp te vinden bij belasting- of toeslagzaken, terwijl zij dat wel nodig hebben. Over de totstandkoming van de hele organisatie rond de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst een video samengesteld:
De Belastingdienst gaat voorrang geven aan de brede opgaven op het gebied van het behoud en werven van personeel, de modernisering van de ICT, het verlenen van hoogwaardige dienstverlening aan burgers en bedrijven en de menselijke maat. Dat schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan de Tweede Kamer.
Autoriteiten in Duitsland hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij vestigingen van Adidas, waaronder het hoofdkantoor van de sportkledingfabrikant in Herzogenaurach. De doorzoekingen maakten deel uit van een belastingonderzoek dat al jaren zou lopen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer over het Belastingpakket 2025 toegezegd dat de BTW-verhoging op sport, media en cultuur tijdelijk wordt opgeschort. Hij neemt een zogeheten beleidsbesluit hiervoor en laat dat waarschijnlijk deze week per brief aan de Kamer weten. Met de Tweede Kamer was afgesproken dat de BTW-verhoging niet zou doorgaan, maar dat het voorstel wel in het Belastingplan zou blijven.
Prof. dr. Peter Essers, nu emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Tilburg University, heeft de Jan Zweekhorst Award 2024 ontvangen. Essers is de award toegekend, omdat hij zich als wetenschapper, goede bestuurder en politicus altijd heeft ingezet voor een beter en eenvoudiger fiscaal stelsel, vooral op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zo stelt de jury.
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Van Oostenbruggen gaat in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van GAAR uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.
De afschaffing van de 27-jaarsgrens voor eerstegraads bloed- en aanverwanten voor het toeslagpartnerschap veroorzaakt geen stijging van de benodigde capaciteit in de uitvoering. Dit blijkt uit de nota naar aanleiding van het verslag bij de Fiscale verzamelwet 2025 die staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën naar de Eerste Kamer heeft gestuurd.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Belastingplan 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd.