De uitgelekte voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief op onder meer dagelijkse boodschappen is op lange termijn schadelijk voor de volksgezondheid en de duurzaamheid .

De maatregel zorgt er namelijk voor dat ook groenten en fruit duurder worden, zo waarschuwt een verbond van onder meer Natuur & Milieu, de supermarktbranche en diverse hogescholen en universiteiten.
 
Het samenwerkingsverband onder de noemer GroentenFruit Huis vindt het wrang dat dit jaar juist na lang overleg met de overheid een actieplan is opgesteld voor de promotie van groenten en fruit en dat nu de prijzen omhoog zullen gaan. ,,Het klinkt tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren."
 
De ondersteuners van het initiatief pleiten juist voor een verlaging van het btw-tarief voor groenten en fruit tot 0 procent. Ze voelen zich gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die de overheid in een rapport adviseerde meer oog te hebben voor duurzaamheid en minder vlees en zuivel te produceren.

'Hogere btw tegenvaller voor de zieken'

Patiëntenfederatie Nederland vindt de verhoging een klap voor zieken, gehandicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen.
 
Het lage btw-tarief geldt ook voor onder meer geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.
 
,,Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen'', stelt Dianda Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie.
 
De verhoging van de btw op voeding is volgens haar een slecht signaal. ,,De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen'', aldus Veldman.
 

 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen