De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat extra onderzoek doen naar de kosten en vergoeding van zonnestroom. Volgens de toezichthouder zijn er zonnepanelenbezitters die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen en netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde zonnestroom. Dat is iets dat de Tweede Kamer in de nieuwe energiewet, die nog in de maak is, wil verbieden.

Het gaat om een praktijk die de Volkskrant en prijsvergelijker Keuze.nl onlangs constateerden. Bij enkele energieleveranciers waren de kosten voor het terugleveren van zonnestroom hoger geworden dan de vergoeding die consumenten hiervoor ontvingen. Hierdoor werd het voor huishoudens met veel zonnepanelen op een zeker moment aantrekkelijker ze uit te schakelen.

De ACM wil hierover in gesprek met de sector. Volgens de toezichthouder gaat het erom dat energiebedrijven redelijke kosten en vergoedingen hanteren. "Energieleveranciers zijn op grond van de huidige wetgeving vrij om hun tarieven te bepalen zolang deze niet onredelijk zijn gelet op de onderliggende kosten."

De toezichthouder denkt binnen niet al te lange tijd met meer informatie naar buiten te kunnen komen. De waakhond heeft eerder dit jaar al onderzoek gedaan naar de tarieven van grote energieleveranciers. Toen was de conclusie dat de onderzochte tarieven niet onredelijk waren, maar sindsdien zijn de terugleverkosten marktbreed gestegen.

Overstappen.nl merkte recent ook al dat eigenaren van zonnepanelen gemiddeld steeds minder voor de overtollige elektriciteit krijgen die ze terugleveren aan het stroomnet. De gemiddelde terugleververgoeding voor huishoudens met zonnepanelen was in een jaar tijd bijna gehalveerd, becijferde de vergelijkingssite.

Energieleveranciers voeren al langer aan dat zij veel kosten moeten maken door de salderingsregeling. Die maakt het voor zonnepanelenbezitters mogelijk te veel opgewekte stroom af te trekken van het eigen verbruik op andere momenten in het jaar.

Eerder lag er in Den Haag al een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Maar dat heeft de Eerste Kamer eerder dit jaar weggestemd. Sindsdien hebben energiebedrijven niet alleen de vergoedingen verlaagd, maar zijn ze ook begonnen met het in rekening brengen van speciale kosten voor het terugleveren van stroom aan het stroomnet.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

456

Gerelateerde artikelen