Hoeveel hypotheek kun jij krijgen? Je hypotheekverstrekker heeft het antwoord binnen handbereik. Ze berekenen je maximale hypotheek door je woonquote te vermenigvuldigen met je toetsinkomen en klaar is Kees! Het resultaat is echter niet altijd bevredigend. De maandelijkse lasten kunnen soms hoog uitvallen. Daarom geven we je in dit artikel 5 tips om je hypotheeklasten te verlagen. Benieuwd? Lees snel verder!
#1 Oversluiten, zeg je?
Ook als je er niet zo mee bezig bent, heb je het waarschijnlijk wel gehoord: de hypotheekrente is op dit moment laag. Daardoor kan het gunstig uitpakken om je hypotheek over te sluiten. Oversluiten, zeg je? Jazeker. Dit betekent dat je een nieuw aanbod opvraagt bij een andere aanbieder. Het zou dan zomaar kunnen dat je elke maand een lager rentebedrag kwijt bent aan de hypotheek. Vooral als je je huidige hypotheek hebt afgesloten in een tijd waarin de rente hoger lag dan nu.
#2 Een goed gesprek
Bij rentebemiddeling past je bank je rente aan naar de actuele rentepercentages. Na een goed gesprek natuurlijk, dit doen ze niet zomaar. Als je je rente bemiddelt hebt, betaal je niet gelijk een bedrag aan boeterente, maar gespreid over je nieuwe rentevaste periode. Oja, rentebemiddeling is alleen mogelijk bij je huidige hypotheekverstrekker.
#3 Bijbehorende verzekeringen wijzigen
Wist je dat je naast je hypotheek aanpassen, ook de bijbehorende verzekeringen kunt wijzigen? Neem nu je overlijdensverzekering. Het loont de moeite om die over te sluiten naar een andere verzekeraar met een lagere premie. Zomaar een manier om misschien je maandelijkse lasten te verlagen!
#4 Extra aflossen
Als je de financiële ruimte hebt, zou je ook kunnen overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Hiermee verlaag je je openstaande schuld, dus betaal je maandelijks minder rente en aflossing. Zo vallen je hypotheeklasten iedere maand lager uit. Klinkt logisch, toch? Dit is trouwens geen financieel advies, want aflossen kan maar tot een bepaald bedrag boetevrij. Ook is het belastingtechnisch niet altijd je beste optie. Vraag daarom eerst je financieel adviseur of dit wel zo verstandig is!
#5 Een lagere risicoklasse
Onze vijfde en laatste manier om je hypotheeklasten te verlagen, is door ervoor te zorgen dat je in een lagere risicoklasse komt. Deze risicoklasse wordt berekend met de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de waarde van je woning. Hier komt ook weer het rentepercentage uit voort. Hoe hoger je risicoklasse, des te hoger het rentepercentage. Om de risicoklasse te verlagen kun je door een taxatie aantonen dat je woning in waarde gestegen is of geld aflossen op je hypotheek. Hierdoor kan de bank je een voordeliger percentage bieden.
Je vraagt je af: “Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” Een terechte vraag, met soms een tegenvallend antwoord. Vallen de maandelijkse lasten toch iets hoger uit dan je gehoopt had? Of wil je gewoon besparen? Denk dan nog eens terug aan deze tips!
Bron: Hypotheekberekenen.nl (Advertorial)
Informatiesoort: Nieuws, Advertorials
Rubriek: Inkomstenbelasting