Rusland moet toch de miljarden die gedupeerde aandeelhouders bij de verkoop van het voormalig staatsoliebedrijf Yukos mis zijn gelopen terugbetalen. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De uitspraken van de Hoge Raad in 2014, waarin dat bepaald werd, kunnen volgens de belangrijke adviseur van de hoogste rechter in stand blijven.
In een arbitragezaak, die destijds in Den Haag plaatsvond, werd de Russische overheid veroordeeld tot het betalen van 50 miljard dollar aan schadevergoedingen aan drie grootaandeelhouders. Bij de Haagse rechtbank lukte het Rusland die beslissing ongedaan te maken, maar in hoger beroep kregen de gedupeerde aandeelhouders toch weer gelijk. Daarop tekende Rusland opnieuw protest aan, waardoor de zaak bij de Hoge Raad terechtkwam. Het schadebedrag is door bijkomende boetes en rentes inmiddels opgelopen tot ruim 57 miljard dollar.
Volgens de advocaat-generaal zijn er niet genoeg redenen om het beroep van Rusland toe te kennen. Ook zijn de vonnissen in de arbitragezaak voldoende gemotiveerd. De advocaat-generaal is een belangrijke adviseur van de Hoge Raad. De adviezen die deze geeft worden vaak overgenomen maar dat hoeft niet. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak van de Hoge Raad volgt.
Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Chodorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie van het bedrijf werd het in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Ondernemingsrecht, Strafrecht