Advocatenkantoor Stibbe eist dinsdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Bosch dat het Openbaar Ministerie onmiddellijk stopt met de manier waarop het nu omgaat met vertrouwelijke mails tussen advocaten en hun cliënten. Als die mails tussen in beslag genomen stukken zit, hanteert het OM een procedure die volgens het Amsterdamse advocatenkantoor niet deugt. Een rechter moet die procedure toetsen, maar dat gebeurt volgens Stibbe niet.
De vertrouwelijke mails doken op in een langslepend fraudeonderzoek van het OM, de Belastingdienst en de FIOD naar de Brabantse vermogensbeheerder Box Consultants. Tijdens dat onderzoek werd veel digitale informatie in beslag genomen, waaronder bijna duizend vertrouwelijke mails tussen Stibbe en Box Consultants.
Die mails hadden de onderzoekers nooit onder ogen mogen krijgen. Als er vertrouwelijke mails tussen de in beslag genomen gegevens blijken te zitten, wijst het OM een 'geheimhouder officier van justitie' aan. Die moet bepalen welke informatie vertrouwelijk is (verschoningsrecht) en moet worden vernietigd, zodat die niet kan worden gebruikt in het strafdossier. Tijdens een gerechtelijke procedure tegen Box Consulting waren vertrouwelijke mails tussen advocaten en cliënt toch als bewijs toegevoegd.
Advocaat De Greve van Stibbe stelt dat een rechter vooraf moet toetsen of er op de juiste manier met de informatie is omgegaan en dat is hier niet gebeurd, zegt Stibbe. Het OM zegt echter dat de procedure zo is ingericht dat die niet in strijd is met de wet. Volgens Stibbe is het systeem zo lek als een mandje en is de werkwijze van het OM volstrekt oncontroleerbaar. Daarom eist het kantoor dat er voorlopig een verbod komt op deze werkwijze door het OM.
Het OM vindt dat advocaten het verschoningsrecht misbruiken. Zodra een opsporingsonderzoek dreigt, laten zij alle communicatie van haar cliënt met derden via het advocatenkantoor lopen, waardoor dan automatisch het verschoningsrecht van toepassing zou zijn.
Het kort geding zal de hele dinsdag in beslag nemen.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht