De schadeloosstelling van ouders die de dupe zijn geworden van de affaire rond de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst, is ingewikkelder en tijdrovender dan gedacht. Daardoor zullen dit jaar minder ouders compensatie ontvangen dan eerder was ingeschat, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is in juli begonnen met de individuele afhandeling. In die maand hebben 108 ouders compensatie uitbetaald gekregen. Zij ontvingen in totaal ruim 1,2 miljoen euro. Daarnaast is aanvullende hulp geboden waar dat nodig was. De ouders met wie achteraf gesproken is, "waarderen het verloop van het proces".
De aanpak blijkt echter meer tijd te kosten dan voorzien. "De voornaamste redenen hiervoor zijn dat het integraal beoordelen en het écht helpen van gedupeerde ouders om hun leven weer op orde te krijgen complexer blijkt dan gedacht", schrijft Van Huffelen aan de Tweede Kamer.
Dat komt doordat de dossiers ingewikkelder waren dan gedacht en een "intensieve behandeling" vergden. "Dat geldt ook voor dossiers die, voor wat betreft de behandeling, als relatief eenvoudig waren ingeschat en waarbij een snelle betaling werd verwacht."
Verder kwam in de meeste dossiers een "bredere problematiek" naar boven. Zo kampten mensen met bijvoorbeeld schulden, de gevolgen van een negatieve BKR-registratie of met psychische klachten. Het is de bedoeling dat ook daarbij hulp wordt geboden, maar ook dat kost tijd.
Van Huffelen stelt vast dat de UHT "nog onvoldoende robuust is ingericht" om op grote schaal dossiers te gaan afhandelen. Daarom krijgen de meest schrijnende en dringende gevallen voorlopig voorrang. Hoeveel ouders nog dit jaar compensatie kunnen verwachten, weet de staatssecretaris nog niet.
Duizenden mensen werden het slachtoffer van een doorgeslagen jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Zij werden ten onrechte beschuldigd en moesten enorme bedragen terugbetalen, zonder dat zij een eerlijke kans hadden op beroep. Daardoor raakten velen in grote financiële problemen.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet