Marnix van Rij was tot voor kort staatssecretaris van Financien in het kabinet Rutte IV. In die korte kabinetsperiode, van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024, is hij bij het grote publiek vooral bekend geworden als de bewindsman van het box 3-dossier. Onder zijn vakgenoten oogstte hij zowel waardering voor als kritiek op de vele lastige keuzes in dat dossier. Van Rij, die in november start met zijn nieuwe baan bij het IMF, blikt terug en kijkt vooruit in een interview met het Weekblad fiscaal recht.
In het gesprek komen naast box 3 tal van andere lastige kwesties aan de orde zoals de uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst, de invloed van de koepelorganisaties, het fiscaal instrumentalisme, de wetgevingsdruk en de belastingvereenvoudiging. Terugkijkend op tweeënhalf jaar staatssecretarisschap is Van Rij het meest trots op de Belastingdienst. "Fouten moet je aanpakken en oppakken, moet je benoemen, ook als het gaat om institutioneel racisme en de vreselijke dingen die met de toeslagen zijn gebeurd. Maar wat ik weiger te accepteren is dat ambtenaren van de Belastingdienst persoonlijk aan de schandpaal genageld worden”, vertelt hij.
Het interview werd namens het Weekblad afgenomen door WFR-redacteur Wil Vennix en zelfstandig fiscaal journalist Marit Muller-van Zeijl. De twee fiscalisten vroegen de oud bewindsman ook naar zijn visie op de kwaliteit van wetgeving. Van Rij is een groot voorstander van een meerjarenplan omdat dit volgens hem rust brengt op het wetgevingsfront. "Met een meerjarige agenda krijg je een betere balans in het wetgevingsproces, de Raad van State heeft meer tijd voor hun advisering en er is meer tijd voor internetconsultatie, waar ik ook groot voorstander van ben.”
Folkert Idsinga van NSC, de opvolger van Van Rij, heeft dezelfde ideeën op dat vlak en is voorstander van een meerjarige strategische agenda. Van Rij is ook heel blij dat Idsinga fiscalist is en beschikt over politieke ervaring. Van Rij: “Het is gewoon een enorm voordeel als staatssecretaris als je fiscalist bent. En als het kan ook over wat politieke ervaring beschikt. Je kan een hele bekwame belastingadviseur zijn of een hoogleraar in het belastingrecht, maar als je weinig begrepen hebt van politiek, dan heb je misschien heel vaak gelijk in de studeerkamer, maar buiten die studeerkamer krijg je die niet.”
Voor geïnteresseerden is het hele interview te lezen op het informatieplatform InView.
----------------------------------------
Uitgever en redactie van het Weekblad fiscaal recht hebben besloten het interview onder de titel 'Marnix Van Rij blikt terug en kijkt vooruit: ‘niet compenseren niet-bezwaarmakers was moeilijkste beslissing' (WFR 2024/198) vrij te geven op het informatieplatform InView.
Bron: Redactie TaxLive