Regeringspartijen VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag bekend. Er moeten volgens hem alleen nog een aantal 'technische dingen' worden uitgewerkt.
,,Dat probeer ik heel snel te doen en dan willen we echt voor het zomerreces met andere partijen gaan praten. We willen echt de lasten op arbeid verlagen, dat de Nederlanders minder belasting gaan betalen en het stelsel stapsgewijs minder ingewikkeld wordt'', aldus Wiebes. Hij heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig om zijn plannen door de Senaat te krijgen waar VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid hebben.
Woensdag werd duidelijk dat het kabinet waarschijnlijk miljarden euro's overhoudt volgend jaar om te besteden aan lastenverlichting. Die is nodig om groepen mensen te compenseren bij de eerste stappen in de herziening van het stelsel. Wiebes kon niet zeggen hoeveel geld er precies is. Het kabinet heeft eerder gezegd dat 3 tot 5 miljard euro nodig is. Uit de CPB-cijfers komt een ruimte naar voren die fors groter is.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei woensdag al dat de onderhandelingen tussen VVD en PvdA in de laatste fase zaten. Hij had het over ,,puntjes op de i zetten''. Premier Mark Rutte zei in Brussel even later dat er ,,op een haar na'' een akkoord is.
Wiebes mocht vervolgens de definitieve aankondiging doen. Hij benadrukte dat hij de oppositie niet een helemaal dichtgetimmerd plan zal voorleggen. ,,Ik praat met alle partijen al heel constructief en ik ben onder de indruk van hun ideeën. Als de gesprekken zo doorgaan, hebben we voor de belastingbetaler en voor Nederland iets in petto.'' Doel is volgens Wiebes uiteindelijk: lagere belastingen voor alle Nederlanders, een simpeler belastingstelsel en meer werkgelegenheid.
Openbaarheid
Het kabinet moet het akkoord over een hervorming van het belastingstelsel zo snel mogelijk openbaar maken. De oppositiefracties SP, CDA en ChristenUnie pleiten daarvoor. SP-leider Emile Roemer past ervoor om in een achterkamertje te gaan onderhandelen over een plan dat voorlopig geheim moet blijven. ,,Dit gaat over een herziening van het belastingstelsel die vijftien tot twintig jaar mee moet. Het treft iedereen: van burgers, tot Shell, tot het midden- en kleinbedrijf. Het gaat zo veel mensen aan, dan kun je het als kabinet toch niet menen om je ergens met de oppositie in een bunker of op Rottumeroog terug te trekken voor onderhandelingen? Dat kan echt niet, kom op zeg!'', aldus Roemer.
Ook CDA-leider Sybrand Buma wil openbaarheid en een debat in de Kamer. ,,Op die manier wordt het mogelijk de plannen inhoudelijk te beoordelen. Voor het CDA staat voorop dat belastingverlaging en vereenvoudiging nodig is. In de eerst plaats voor mensen met een middeninkomen, die de afgelopen jaren immers het hardst door de lastenverhogingen zijn geraakt.''
Buma zegt er wel bij dat hij een uitnodiging voor een vertrouwelijk gesprek niet af zal wijzen, ,,al was het maar uit fatsoen''. Maar het is niet goed om ,,als onafhankelijke oppositiepartij achter de schermen te gaan onderhandelen''.
Roemer was eerst in de veronderstelling dat het kabinet het plan, net als eerder het akkoord over de bed-bad-en-broodvoorzieningen voor illegalen, gewoon naar de Kamer zou sturen. Maar dat is niet het geval. ,,Het kabinet denkt toch niet dat we naar een achterkamertje komen om te tekenen bij het kruisje? Of dat we ons in een achterkamertje tegen elkaar laten uitspelen?''
D66-leider Alexander Pechtold vindt het positief dat de coalitie een stap heeft gezet naar een nieuw belastingstelsel. ,,Het kabinet beloofde met Prinsjesdag 100.000 banen te creëren en meer koopkracht voor mensen door de belastingen te hervormen. Ik ga ervan uit dat de plannen van de coalitie die beloftes waarmaken.''
Bron: ANP
4