Op 30 december 2014 zijn de aanwijzingsregelingen voor de Regeling energie-investeringsaftrek (EIA) en de Regeling milieu-investeringsaftrek (MIA) gepubliceerd. Van de MIA-VAMil is inmiddels ook de brochure te vinden bij RvO.
Zoals gebruikelijk zijn er een aantal wijzigingen aangebracht. Van een aantal bedrijfsmiddelen (met name bij de duurzame gebouwen) is de mogelijkheid tot vrije afschrijving verdwenen. 
 
Voor de agrarische sector zijn de opvallendste veranderingen:
Verdwenen:
  • Aardappellooftrekker
  • Scheidings- en composteerinstallatie voor dikke fractie van drijfmest
  • Ingeterpte of ondergrondse dubbelwandige tanks
  • Verplaatsbaar tijdelijk opslagreservoir.
Nieuw:
  • Beluchtingssysteem voor het mixen van drijfmest
  • Milieuvriendelijke productie van gewassen of producten in een gebouw volgens Milieukeur
  • Automatisch voortbewegend ruwvoersysteem
  • Apparatuur voor actief verpakken van groenten en fruit.
Voor de glastuinbouw valt op dat delen van een Groene Kas nu gecombineerd kunnen worden met een andere code: die van F2112 indien er ook sprake is van biologische teelt of milieukeur productie. Daardoor kan een hoger rendement qua aftrekmogelijkheden behaald worden.

Energie-investeringsaftrek

Ook hier zijn er diverse wijzigingen. Zo zijn nieuw te vinden enkele technieken voor het koelen van datacenters. Verder zijn de energieprestatie-eisen voor bestaande gebouwen wat zwaarder geworden.  Nieuw is HR glas voor nieuwe bedrijfsgebouwen, voor binnenvaartschepen een intrekbaar tunnelsysteem, een dubbel laadvloersysteem voor vrachtwagens of trailers, de lichtgewicht laadbak voor bedrijfswagens.
 
Voor de agrarische sector is nieuw het droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen. Verdwenen zijn de mogelijkheden voor de koel- en vriescelisolatie, de energiezuinige opbouw voor gekoeld transport
 
De belangrijkste wijziging vindt men echter bij de zonnepanelen: bedrijven met een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampere kunnen alleen nog maar EIA claimen over het deel van de installatie van meer dan 25 kW piek vermogen. Dit is dan gemaximeerd op 1.200 euro per kW piek.  
 

Bron: Alfa accountants & adviseurs

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen