Stiefouders zouden na een scheiding ook verplicht moeten kunnen worden om alimentatie te betalen voor hun stiefkind. Een wetswijziging die dit mogelijk maakt is op zijn plaats, zegt Cees van Leuven in het tv-programma Zembla dat woensdagavond wordt uitgezonden. Van Leuven is raadsheer bij het gerechtshof van Den Bosch.
,,Het wordt als een groot manco ervaren dat we geen maatwerk kunnen toepassen als een kind lang in een stiefgezin heeft gezeten," aldus Van Leuven. Hij vindt het niet terecht dat een stiefouder bij de rechter nu wel kan vragen om een omgangsregeling maar omgekeerd niet verplicht kan worden tot het betalen van alimentatie. ,,Het zou logisch zijn dat de stiefouder ook financieel verantwoordelijkheid blijft dragen voor het kind", zegt hij in Zembla.
 
Als de ouder en stiefouder ook nog een gemeenschappelijk kind hebben gekregen wordt voor dat biologische kind wel alimentatie betaald. Voor de kinderen onderling voelt dat als zeer onrechtvaardig, meent Van Leuven.
 
Jonge stellen met kinderen die uit elkaar gaan, vinden relatief snel weer nieuwe geliefden, zeggen deskundigen in de uitzending. Vervolgens ontstaat een samengesteld gezin. Het geluk is echter vaak van korte duur. Twee op de drie samengestelde gezinnen lopen stuk.
 
Veel stiefouders onderschatten hoe moeilijk het is om van het kind van een ander te houden. Het stiefkind is vaak nog in de rouw vanwege de vechtscheiding en duldt geen nieuwe opvoeder.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huwelijksvermogensrecht

1

Gerelateerde artikelen