In een interview met het Vlaamse zakenmagazine Trends vertelt Luc De Broe, hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven, op welke manier België fiscaal aantrekkelijk is voor het buitenland. "België is zeker geen fiscaal paradijs voor bedrijven als het over de vennootschapsbelasting gaat. Als België een fiscaal paradijs is, dan is dat voor vermogende particulieren."

De hoogleraar geeft antwoord op de vraag waarom veel buitenlandse ondernemers naar België verhuizen om daar als inwoner hun bedrijf te verkopen. "Ben je een in België wonende eigenaar van een familiebedrijf en verkoop je aandelen met tientallen of honderden miljoen euro meerwaarde, dan betaal je daar geen belasting op. België is daarin vrij uniek. En ten tweede, we hebben geen vermogensbelasting", vult hij aan.

In België is de winst op de verkoop van aandelen in principe vrij van belastingen zolang de verkoop binnen het normale beheer van iemands privé-vermogen blijft. Dit is overigens niet altijd het geval. Zodra het een speculatief karakter krijgt, bijvoorbeeld als iemand aandelen op regelmatige basis aan- en verkoopt, loopt diegene het risico dat de eventuele gerealiseerde meerwaarde belast wordt als 'beroepsinkomen'.

Over de vermogensbelasting zegt de fiscalist dat België wel een aantal verkapte heffingen op vermogen heeft, zoals de onroerende voorheffing en de registratierechten op vastgoed, maar dat een systeem waarbij het totale vermogen jaarlijks gewaardeerd en belast wordt, zoals in Nederland het geval is, ontbreekt.

Het interview richt zich in eerste instantie op de aantrekkelijkheid van Luxemburg als fiscaal vestigingsland voor Belgische bedrijven. De Broe schat dat het om honderden Belgische bedrijven gaat die een holding hebben gevestigd in het groothertogdom vanwege de soepele omgang met dividenden en ruimere rulings. "Luxemburg stelt ook weinig eisen voor de substantie in een vennootschap", voegt hij eraan toe. 

Tot slot ontkracht De Broe de mythe dat Belgische bedrijven fiscaal vluchten naar Nederland wanneer zij daar gebruikmaken van een administratiekantoor. Zo’n administratiekantoor in Nederland wordt door Belgische ondernemersfamilies gebruikt om bijvoorbeeld de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie te regelen. "Een administratiekantoor is geen fiscaal optimalisatievehikel voor dividenden", verzekert hij in het magazine.

Bron: Trends

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

3820

Gerelateerde artikelen