Tot 1 maart 2021 kunnen honderden huurders, wiens toeslag verloren ging toen hun inkomen (of vermogen) iets te hoog werd, alsnog toeslag claimen over vroegere jaren. Dat blijkt uit informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dat schrijft de Woonbond. Met een huurprijs boven de ‘toeslaggrens’ is er geen recht op huurtoeslag. Behalve als iemand al toeslag krijgt op het moment dat de huurprijs - door een huurverhoging - boven de toeslaggrens raakt. In dat geval heeft de huurder 'verworven recht'. Het recht op toeslag blijft dan doorlopen, ook al is de huurprijs van de sociale woning niet sociaal meer.
De overheid erkent sinds enige tijd dat honderden huurders die 'verworven recht' hadden te streng zijn behandeld door de Belastingdienst. Het gaat specifiek om huurders die eerder toeslag kregen, maar die toeslag verloren toen hun inkomen (of vermogen) iets te hoog werd. Voordat ze hun toeslag verloren steeg de huur van hun sociale woning tot boven de toeslaggrens. Toen hun inkomen (of vermogen) weer laag genoeg werd voor toeslag vroegen ze opnieuw toeslag aan, voor precies dezelfde woning. Die aanvraag werd ten onrechte geweigerd door de Belastingdienst.
Deze groep huurders kunnen nu alsnog de toeslag claimen die eerder werd geweigerd. Volgens deze circulaire van het Ministerie van BZK (externe link) (paragraaf 2.3) kan dat tot 1 maart 2021.
Let op: een kleine groep huurders heeft hier iets aan. Een veel grotere groep huurders in te duur geworden sociale huurwoningen heeft géén 'verworven recht' en dus geen mogelijkheid om huurtoeslag te krijgen, zo waarschuwt de Woonbond.
Bron: Woonbond
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet