De gemeente Amsterdam gaat vanaf september mensen die toeslagen mislopen automatisch compenseren. Het gaat om een groep die onbedoeld huur- of zorgtoeslag moet terugbetalen of deze toeslag misloopt, naar schatting zo'n 250 Amsterdammers.
Bij het ministerie van Sociale Zaken is sinds 2016 bekend dat bepaalde arme gezinnen toeslagen terug moeten betalen terwijl zij daar wel recht op hebben. Het Rijk erkent het probleem, maar er is nog geen oplossing bedacht. In de tussentijd kunnen mensen om wie het gaat bij de gemeente terecht voor bijzondere bijstand. "In de praktijk zijn weinig mensen zich hier echter van bewust. De gemeente Amsterdam gaat deze groep mensen daarom automatisch compenseren."
De groep is de dupe van de complexiteit van de toeslagensystematiek en de belastingwetgeving, zo schetst de gemeente. In dit geval gaat het om een specifieke groep Amsterdammers van wie één partner geen inkomen heeft en de ander een uitkering bij het UWV. Het netto-inkomen kan dan door de gemeente aangevuld worden tot bijstandsniveau. "Maar als gevolg daarvan valt het totale belastbaar inkomen van het gezin hoger uit dan het minimum, waardoor zij volgens de regels geen recht hebben op huur- of zorgtoeslagen of deze juist moeten terugbetalen", aldus de gemeente.
Het bedrag dat gezinnen mislopen kan jaarlijks oplopen tot meer dan 500 euro, een groot tekort voor mensen die al van een minimuminkomen moeten rondkomen. Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Opvang) noemt de gang van zaken "schrijnend". "De bestaanszekerheid van mensen staat al langer onder druk en die neemt voor een deel van de mensen alleen maar toe."
De gemeente schat in dat de automatische compensatie nodig is voor 250 mensen, maar niet alle Amsterdammers zijn bij de gemeente bekend. Om te weten te komen om hoeveel mensen het daadwerkelijk gaat, moeten volgens de gemeente afspraken met het UWV worden gemaakt.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet