De naheffing van 13 miljard euro die Apple moet betalen aan de Ierse belastingdienst gaat volgens het bedrijf iedere 'realiteit en gezond verstand' te boven, zegt de advocaat van Apple, Daniel Beard.
Afgelopen maandag is het proces begonnen van Apple tegen de beslissing van de Europese Commissie voor het Gerecht, de lagere kamer van het Hof van Justitie van de EU. In 2016 besliste Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager dat Dublin alsnog belasting moet innen bij de techreus vanwege illegale staatssteun. Inmiddels heeft Ierland dat na veel protest gedaan en heeft Apple de 'achterstallige' belasting overgeboekt op een derdenrekening. Daar blijft het staan tot door de uitspraak van de Europees Hof van Justitie definitief duidelijk is of Apple moet betalen.
Apple sluist al tientallen jaren een groot deel van de winst die wordt geboekt buiten de VS, Canada en Zuid-Amerika naar twee Ierse dochterbedrijven die vrijwel alleen op papier bestaan. Over die winst betalen ze amper belasting, omdat het met de Ierse belastingdienst overeen is gekomen dat de buitenlandse winst niet in Ierland belast hoeft te worden.
De belastingconstructie had als gevolg dat Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting afdroeg. Beard verdedigt de iPhone-maker met de stelling dat Apple wereldwijd gemiddeld 26 procent belasting betaalt. Daarmee is het miljardenbedrijf naar eigen zeggen 's werelds grootste belastingbetaler. Het zou zelfs 20 miljard euro belasting betalen in de VS over dezelfde winst die volgens de Commissie in Ierland belast moet worden, zo meldt Reuters.
Bron: Reuters
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht