Overgangsrecht
In het Regeerakkoord hebben de regeringspartijen VVD en PvdA met elkaar afgesproken om de assurantiebelasting per 1 april 2013 te verhogen van 9,7% naar 21%. Daarbij is ook overgangsrecht opgenomen. Hierdoor is het nieuwe tarief van toepassing op premies die betrekking hebben op een verzekerde periode van na 31 maart 2013 (ongeacht wanneer deze premies betaald zijn). Over dit overgangsrecht twijfelt de PvdA-fractie. De regering heeft gekozen voor een tijdvakbenadering en de fractie vraagt zich af of dit wel de juiste benadering is. Ook de VVD-fractie lijkt te twijfelen. Zij willen van de regering een beschrijving van de voor-en nadelen van een ingangsdatum vanaf maart 2013 met een tijdvakbenadering en een ingangsdatum vanaf januari 2013.
Het alternatief
Door de verzekeringsbranche zelf is een alternatief aangedragen en dit alternatief klinkt de PvdA-fractie op het eerste gezicht toch heel redelijk. De verzekeringsbranche stelt het volgende voor: de verhoging van de assurantiebelasting gaat gewoon in en dat al op 1 januari 2013, maar mensen kunnen zich nog voor het einde van dit jaar voor een vol jaar verzekeren tegen het lagere tarief van 9,7%. Daar staat tegenover dat aan het einde van het volgende jaar de polissen voor 2014 belast worden met 21% en dat de inkomsten daaruit alsnog in 2013 vallen.
In een vandaag verschenen brief aan de Tweede Kamer komt staatssecretaris Weekers tegemoet aan de wens van de verzekeringsbranche. De tariefsverhoging kan worden vervroegd naar 1 januari 2013. Om te voorkomen dat veel mensen hun verzekering nog dit jaar omzetten en zo dus anticiperen op de komende tariefsverhoging, neemt Weekers een bepaling op in een 'klein koninklijk besluit'. Het tarief van 21% is dan ook van toepassing op premies die tussen 1 oktober 2012 (de datum van bekendmaking deelakkoord) en 31 december vervallen zijn. Blijkt de mate van anticipatie mee te vallen dan treedt de bepaling niet in werking.
De verzekeringsbranche heeft aan Weekers beloofd de mogelijkheden voor anticipatie niet actief te communiceren richting verzekerden.
Bron: Redactie TaxLive