Naar aanleiding van de berichten in de media over de applicatie Fraude Signalering Voorziening (FSV) die bij de Belastingdienst in gebruik is voor de registratie van mogelijke fraudesignalen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) informatie opgevraagd bij de Belastingdienst over dit registratiesysteem. Dit moet volgens de AP meer duidelijkheid geven over de lijst, en wat eventuele vervolgacties moeten zijn.

Dat berichtten RTL Nieuws en Trouw, twee media die het nieuws hebben aangezwengeld over de risico's van het bijhouden van een dergelijke lijst. Eind vorige week had de Belastingdienst al besloten om de applicatie (tijdelijk) uit de lucht te halen.

Volgens de AP gebruiken overheidsorganisaties als de Belastingdienst vaak gevoelige gegevens van en over burgers, en moet de overheid daar netjes mee om gaan. 

"Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens omgaat. Daarom onderzoekt de AP het registratiesysteem en heeft de AP informatie opgevraagd bij de Belastingdienst", aldus de AP. De AP kan de Belastingdienst een boete opleggen als de privacy-wetgeving is geschonden.

De fiscus heeft afgelopen maandag de AP alsnog geïnformeerd over het systeem. De staatssecretarissen Vijlbrief (Belastingdienst) en Van Huffelen (Toeslagen) zeiden dat de stekker er al veel eerder uit had gemoeten, na een vernietigende interne analyse van meer dan een jaar geleden.

Bron: RTL Nieuws/Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

7

Gerelateerde artikelen