Hoe kijk je aan tegen je nominatie?
Natuurlijk met heel veel trots. Het is een understatement dat de fiscale wet- en regelgeving (bijzonder) complex is. Dat geldt in het bijzonder voor de vennootschapsbelasting, een deelterrein waarop ik me doorgaans begeef. Ook daarom is het iedere keer een uitdaging om een leerstuk, regeling of een nieuwe ontwikkeling daarbinnen, begrijpelijk op het papier terecht te laten komen. Je hoopt altijd dat je daarin slaagt. Als je dan vervolgens wordt genomineerd voor een prijs voor ‘de jonge auteur die in staat is lastige materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven', dan is dat niet alleen een bijzondere vorm van erkenning, maar ook een extra stimulans (zou die al nodig zijn) om vooral met het schrijven door te gaan.
Waarom denk je dat je genomineerd bent?
De prijs is bestemd voor de jonge fiscale auteur die moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier beschrijft. Of het echt zo is dat 33 jaar ‘jong' is, laat ik graag ter beoordeling aan anderen! Voor wat betreft de overige criteria heb ik tot mijn vreugde met de nominatie goede aanwijzingen dat het kritische zoeklicht van de jury tot stilstand is gekomen bij het lezen van mijn bijdragen. Dat is en blijft een mooi compliment.
Waarom moet jij winnen?
Laat ik vooropstellen dat de andere vier genomineerden zonder uitzondering bijzonder leeswaardige stukken hebben gepubliceerd. Ik hoop dat zij – net als ik – deze nominatie op zichzelf als een prijs zien, want in mijn ogen is het dat. Vanuit dit vertrekpunt zijn er dus op 11 december aanstaande geen verliezers. Genomineerden zijn ten opzichte van de winnaar per definitie in de meerderheid. Dat is een keerzijde van de nominatie. Waarom zou ik de prijs moeten winnen? Allereerst omdat ik de oudste van de genomineerden ben en het vanuit dat perspectief bezien weleens dé kans voor mij zou kunnen zijn. Daarnaast publiceer ik doorgaans over bijzonder ingewikkelde (samenloop)leerstukken en de criteria van de prijs zijn – met uitzondering van het ‘jong' – daarom (hopelijk) het meest op mij van toepassing.
Bart van der Burgt is werkzaam bij EY en is daarnaast docent op het gebied van de directe belastingen aan de Universiteit Leiden.
Stevensprijs
Op vrijdag 11 december 2015 reikt Wolters Kluwer voor de eerste maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Met een reactieformulier op de Wolters Kluwer site kunnen belangstellenden hun voorkeur aangeven voor één van de genomineerden.
Lees ook de antwoorden van Madeleine Merkx op de vragen over haar nominatie.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen