Belastingadviseurs die niet langer de administratie voeren voor een klant moeten machtigingen voor de Serviceberichten Aanslag 2024 (SBA) twee maal intrekken. Één maal voor de doorlopende machtiging en één maal voor het proces Massale Automatische Uitbreiding. Dat meldt de Belastingdienst.

Elk jaar breidt Logius in opdracht van de Belastingdienst de lopende machtigingen automatisch naar het volgende jaar uit. Deze 'Massale Automatische Uitbreiding', MAU, is opgestart toen doorlopende machtigingen nog niet bestonden. Hierdoor hoefden belastingadviseurs niet elk jaar alle machtigingen te verlengen. Dus als er nog een actieve machtiging bestaat, wordt deze automatisch verlengd.

Wanneer een adviseur en klant afscheid nemen van elkaar is het verstandig om de op dat moment lopende machtigingen voor deze klant in te trekken. Het is ook belangrijk om na te kijken in de software van het advieskantoor of voor een van de machtigingen mogelijk het proces MAU al is opgestart. Er staat dan dat een bepaalde machtiging in behandeling is. 

Als deze machtiging niet óók wordt ingetrokken door de betreffende brief terug te sturen naar Logius, krijgt de oud-klant een brief, waarin staat dat de machtiging is verlengd. De adviseur of oud-klant kan de machtiging alsnog intrekken door de betreffende brief terug te sturen naar Logius. Gebeurt dit niet, dan wordt de machtiging ook het komend jaar automatisch via de MAU verlengd. Wordt deze machtiging wel ingetrokken, dan zal de MAU het jaar erop niet meer opstarten. 

Meer informatie over de MAU staat op de website van de dienst. Daar staat eveneens nadere informatie over hoe een registratie of een machtiging kan worden ingezien of ingetrokken.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1186

Gerelateerde artikelen