Door alle internationale kritiek van de laatste jaren heeft Staatssecretaris Snel van Financiën verdere maatregelen genomen tegen internationale belastingontwijking. Hiermee lijkt Nederland invulling te geven aan de afspraken die zijn gemaakt door de OESO en de Europese Unie, maar gaat Nederland hier niet te ver in?

In het Financieele Dagblad staat een uitgebreid artikel over de tegengeluiden die in de markt te horen zijn naar aanleiding van de verdere aanscherping van de Nederlandse maatregelen tegen belastingontwijking. Zowel vanuit het bedrijfsleven als vanuit de advieswereld komen steeds meer geluiden dat Nederland te snel te strenge maatregelen heeft ingevoerd tegen belastingontwijking en hiermee het vestigingsklimaat schaadt.

In het artikel wordt door onder andere Stephen Brunner, voorzitter van de kerngroep investeringsklimaat van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en belastingadviseur bij Deloitte, aangegeven dat Nederland beter eerst de effecten van de maatregelen had kunnen afwachten. Hij noemt Ierland als voorbeeld van hoe het ook anders kan. Dat land ligt fiscaal gezien ook al jaren onder een vergrootglas. Ierland heeft zijn belastingwetten aangepast, maar behoudt het lage tarief voor de winstbelasting. Het land geeft daardoor een duidelijk signaal af dat zij aantrekkelijk wil blijven voor buitenlandse bedrijven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is bang dat Nederland haar aantrekkingskracht op Amerikaanse multinationals aan het verliezen is en pleit voor meer onderzoek naar de vestigingsfactoren waar de Amerikaanse bedrijven zich door laten leiden. Vanuit wetenschappelijke kringen klinkt juist het geluid dat de maatregelen die Nederland heeft ingevoerd alleen zijn bedoeld om aan haar imago te werken, maar dat er in feite niets verandert.

Kortom, het duurt nog wel even voor in Nederland iedereen de maatregelen tegen belastingontwijking zal omarmen.

Bron: Redactie Taxlive/ FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1

Gerelateerde artikelen