De overheid is veel te laks in de aanpak van witwassen en andere criminele geldstromen. Dat zeggen de brancheorganisaties Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs (RB) in een artikel in Trouw.
De publiekelijke opsporingsinstanties doen veel te weinig met de informatie die belastingadviseurs en andere partijen aandragen in het kader van de meldingsplicht op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Onder andere banken, accountants en belastingadviseurs hebben in 2018 ongeveer 60.000 meldingen gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FUI).
FIU-Nederland is organisatorisch ondergebracht bij de nationale politie en is een zelfstandig orgaan van de Staat der Nederlanden. De FUI beoordeelt de meldingen en heeft geoordeeld dat 15.000 van de meldingen in 2018 als verdacht zijn aan te merken. Deze meldingen worden daarna doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie of de FIOD. Zij beoordelen vervolgens of er iets met de melding moet worden gedaan. Uiteindelijk wordt maar een fractie van de 60.000 meldingen daadwerkelijk nader onderzocht.
Zowel de FIOD als het OM kunnen niet zeggen hoe vaak een melding van een verdachte transactie leidt tot een opsporingsonderzoek. Wel benadrukken de instanties dat melden altijd zinvol is, omdat alle meldingen worden geregistreerd in het systeem.
Transperency International Nederland, een lobbyorganisatie die integriteitsschendingen zoals witwassen onderzoekt, herkent het beeld dat er weinig met de meldingen wordt gedaan, maar legt in
het artikel juist de schuld bij de banken en de andere meldingsplichtige instanties. Doordat er jarenlang weinig werd gemeld, is er volgens de organisatie ook weinig personeel beschikbaar gesteld om de meldingen te verwerken.
Bron: Trouw
0