De Belastingdienst houdt soms informatie achter voor de rechter, terwijl de wet voorschrijft dat alle relevante stukken in een zaak moeten worden overlegd. Dat blijkt uit onderzoek van de politieke redactie van RTL Nieuws. De Inspectie Belastingen noemt het 'zorgelijk' en onderzoekt op welke schaal dit gebeurt. De Kamer wil opheldering. Volgens staatssecretaris Van Rij gaat het om incidenten.

Advocaat Carlijn van Dijk staat regelmatig tegenover de Belastingdienst in de rechtszaal. Ze moet vaak 'hard duwen en trekken' om het hele dossier op tafel te krijgen. "Soms moet je veel moeite doen om stukken in de procedure te krijgen die ontlastend zijn."

"Dan sta je met één-nul achter", valt advocaat Mark Hendriks haar bij. Ook Hendriks moet vaak knokken om informatie los te krijgen bij de Belastingdienst. "Om een voorbeeld te geven: in een zaak ben ik al vier jaar bezig een dossier te krijgen, dat gaat over FIOD-stukken. We weten dat ze er zijn, maar krijgen ze niet", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Inspecteur-Generaal Inspectie Belastingen Bart Snels zegt in een eerste reactie in een video dat de Belastingdienst zich moet houden aan rechtstatelijke regels en dat het 'democratisch onfatsoen' is als stukken door de Belastingdienst bewust buiten het dossier worden gehouden.

Kamerleden reageren zorgelijk op het nieuws en vinden het, als dat waar is, kwalijk dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter. "De Belastingdienst moet niet terughoudend zijn", vindt SP-kamerlid Renske Leijten. "De rechter moet over alle informatie beschikken om recht te kunnen spreken." Volgens PvdA-klamerlid Henk Nijboer is zonder een compleet dossier een goede verdediging niet mogelijk.

Ook VVD en CDA willen snel tekst en uitleg. Het CDA pleit voor het opzetten van een soort ombudsman binnen de Belastingdienst. Bij geschillen tussen een belastinginspecteur en een burger of bedrijf kan deze worden ingeschakeld om van binnenuit onafhankelijk mee te kijken op een belastingdossier om een onafhankelijk oordeel te vellen. Dat zou veel juridisch getouwtrek moeten voorkomen.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

48

Gerelateerde artikelen