De Belastingdienst verwacht een groot aantal bezwaren tegen de werkgeversheffing hoog loon, oftewel de crisisheffing. Niet onterecht want naar schatting legt ongeveer de helft van de 21.000 betrokken bedrijven zich niet zomaar neer bij de heffing. Loonheffingenspecialist Judy Schaap van Deloitte verwacht dat dit aantal nog fors zal oplopen mede vanwege berichtgeving over een mogelijke verlenging van heffing. Frank Werger, loonheffingenspecialist bij PwC en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wijst op het belang van bezwaar. "Mocht de crisisheffing met succes bestreden worden, dan heb je als bedrijf je rechten behouden. Het kan alleen een lang traject worden."

De Belastingdienst kan zich opmaken voor enkele duizenden bezwaarschriften die binnen nu en half juni zullen worden ingediend. In een nieuwsbericht van 26 april jl. op de site geeft de Belastingdienst het zelf al aan: 'op basis van gesprekken met koepelorganisaties van fiscaal dienstverleners verwachten wij veel bezwaren tegen de pseudo-eindheffing hoog loon 2013 (crisisheffing).' Inmiddels heeft de Belastingdienst een centraal adres ingesteld waar alle bezwaarschriften zullen worden verzameld.

Werger kijkt er niet van op."Het is niet raar dat bedrijven tegen de crisisheffing in geweer komen. Het gaat immers om serieus veel geld. Veel bedrijven worden onevenredig hard getroffen, zeker nu het financieel al moeilijk genoeg is om de normale business draaiende te houden."

Even leek het erop dat bedrijven de extra werkgeversheffing van 16% over zich heen zouden laten komen. Gezien het feit dat het om een eenmalige heffing in 2013 zou gaan, leken bedrijven aanvankelijk niet de moeite van bezwaar te willen nemen. Volgens Schaap is dit nu wel anders. "Gaandeweg kwam bij verschillende bedrijven het besef dat het toch om heel veel geld kan gaan. Wij zagen bovendien een duidelijke kentering toen het kabinet ongeveer twee maanden geleden aankondigde een tweede termijn te willen plakken aan de crisisheffing. Weg eenmaligheid! Alhoewel dit plan nu weer van de baan is, kan dit volgende maand weer anders zijn." 

Het belang van bezwaar

De Belastingdienst overweegt op dit moment om bezwaren tegen de crisisheffing onder voorwaarden en met toestemming van werkgevers aan te houden totdat de Hoge Raad heeft geoordeeld. De voorwaarden zijn nog niet bekend, maar dat er proefprocedures zullen worden gestart is wel duidelijk.

Bedrijven die het niet eens zijn met de crisisheffing kunnen alleen 'aanhaken' als zij op tijd bezwaar maken (binnen zes weken), de heffing netjes hebben aangegeven in het aangiftetijdvak waarin 31 maart 2013 valt en ook tijdig hebben betaald. Volgens Werger is het in dit geval zeker verstandig om bezwaar te maken. "Door het indienen van een bezwaarschrift stel je als bedrijf je rechten veilig. Wordt in een procedure gewonnen in een met jou vergelijkbare casus dan geldt de uitkomst in principe tevens voor alle 'aangehaakte' bedrijven."

Werger benadrukt ook de onredelijkheid van de crisisheffing. "Het zijn nu de bedrijven die worden getroffen en dat strookt niet met de doelstelling van de heffing. De bedoeling is namelijk de hoge inkomens te laten bijdragen aan het oplossen van de crisis. Dat zegt niets over de draagkracht van de werkgever die nu de heffing moet ophoesten."

Proefprocedures

De verwachting is dat er een reeks van procedures gevoerd zal gaan worden om de eventuele onevenwichtigheden van de crisisheffing duidelijk te krijgen voor de rechter. De gronden van bezwaar luisteren nauw. De terugwerkende kracht van de heffing is een belangrijke grief, maar ook een eventuele schending van het gelijkheidsbeginsel en zo zijn er nog meer gronden mogelijk. "Bedrijven zullen moeten nagaan of bezwaar maken nuttig is, wat relevant is, welke grieven zij afhankelijk van hun situatie zullen moeten inbrengen en of het al dan niet nuttig is aan te haken bij een proefprocedure", aldus Werger.

"Met een aantal geselecteerde zaken, waarin verschillende grieven naar boven komen, zullen zeker proefprocedures gevoerd gaan worden. De bezwaarschriften met vergelijkbare grieven van de rest van de werkgevers worden hier mogelijk aan gekoppeld. Als bedrijf A in een proefprocedure vervolgens gelijk krijgt, dan moeten alle bezwaarschriften die daar op lijken in beginsel ook gehonoreerd worden."

Het is echter afwachten met welk voorstel de Belastingdienst gaat komen. Schaap geeft aan dat dit nu nog niet concreet genoeg is. "Deloitte zal nog bekijken of het in alle gevallen verstandig is aan te haken bij mogelijke proefprocedures. Sommige casussen zijn zo specifiek dat het de moeite loont om hier apart voor te procederen. In dat geval wil Deloitte dicht bij het vuur zitten."

Lang proces

Het nadeel van het hele proces is dat het lang kan duren voordat bedrijven uitsluitsel hebben over de rechtsgeldigheid van de crisisheffing. Waarschijnlijk zal er worden doorgeprocedeerd tot aan de hoogste rechter. Mocht de crisisheffing uiteindelijk van tafel gaan dan hebben bedrijven lang op hun geld moeten wachten want de heffing is immers nu al betaald.

Crisisheffing 2014

Werger betreurt het dat de wetgever verzuimd heeft om aan de 'voorkant goede wetgeving' te maken. In allerijl is de crisisheffing in het leven geroepen, zonder hier goed over te hebben nagedacht. Het gevolg is de nu ontstane situatie waarbij bedrijven genoodzaakt zijn om bezwaar te maken en onnodig op kosten worden gejaagd. Werger houdt er bovendien rekening mee dat de crisisheffing ook in 2014 terugkomt. "Formeel is de heffing door het sociaal akkoord van tafel. Maar ik ga ervan uit dat het kabinet hem in augustus weer aankondigt. En dan begint het hele circus weer van voren af aan."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

2

Gerelateerde artikelen