Doet u als intermediair namens uw klanten aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2013? Dan kunt u – in tegenstelling tot eerdere berichten – voor die aangiften toch nog elektronische kopieaanslagen (EKA's) krijgen: de Belastingdienst stelt EKA's langer beschikbaar.
Als intermediair kunt u van de Belastingdienst digitale berichten krijgen met gegevens van aanslagen, kennisgevingen en beschikkingen die de Belastingdienst op papier naar uw klanten sturen: de Elektronische kopieaanslag (EKA). De EKA die u via het BAPI-kanaal krijgt, heeft een opvolger: het Servicebericht Aanslag (SBA). SBA's krijgt u via Digipoort, het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Hiervoor hebt u software nodig die klaar is voor Standard Business Reporting (SBR).
 
Eerder meldde de Belastingdienst dat u vanaf het aangiftejaar 2013 voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting alleen nog SBA's kunt krijgen. Maar op verzoek van en in nauwe samenwerking met marktpartijen en koepelorganisaties heeft de Belastingdienst besloten EKA's langer beschikbaar te stellen.

Wat moet u doen?

Wat u moet doen, hangt af van uw situatie:
 
  • U bent door uw klanten gemachtigd voor het ontvangen van EKA's. Dan ontvangt u de EKA's zoals u gewend bent. De Belastingdienst zet uw machtigingen voor EKA's niet automatisch om in machtigingen voor SBA's. Stap daarom nu over op de systematiek van SBA's. Want vanaf de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting over het aangiftejaar 2015 kunt u alleen nog gebruikmaken van SBA's. Hoe u machtigingen voor SBA's aanvraagt, leest u bij Serviceberichten Aanslag op de site van de Belastingdienst.
  • U bent door uw klanten gemachtigd voor het ontvangen van SBA's. U kunt de SBA's ophalen met uw software.
 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

0

Gerelateerde artikelen