De Belastingdienst, die moet beoordelen of bij de inhuur van zzp'ers sprake is van schijnzelfstandigheid, huurde zelf zzp'ers in terwijl dat voor dat werk eigenlijk niet mocht, meldt RTL Nieuws. De dienst overtrad hiermee de wet, die ze zelf hoort te handhaven. Dat concludeert de Rekenkamer in een rapport, waarin ze de fiscus een veeg uit de pan geeft.
Wie als zelfstandige wil werken, moet aan een aantal eisen voldoen. Zo zijn er drie opdrachtgevers per jaar nodig en mag er geen gezagsverhouding zijn. Wie niet aan de eisen voldoet, kan worden gezien als een schijnzelfstandige. De zzp'er is dan eigenlijk een werknemer waarbij sociale premies afgedragen moeten worden en eventueel een boete volgt.
Tot 2016 hadden zelfstandigen een verklaring arbeidsrelatie (var). Die verdween maar de nieuwe wet (DBA) bleek geen goed werkend alternatief. Daarom houdt de belastingdienst wel toezicht op de wet, maar worden tijdelijk geen boetes opgelegd of loonheffingen gevorderd, tenzij echt sprake is van kwaadwillendheid.
Bron: RTL Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting