De Belastingdienst heeft recent op vragen van melkveehouders en hun belastingadviseurs haar standpunten gepubliceerd over de fiscale gevolgen van het verleasen van fosfaatrechten.

Dat meldt landbouworganisatie LTO Nederland. De inkomsten uit het verleasen van fosfaatrechten zijn belast, maar de fiscale afrekening over de (meer)waarde van de rechten wordt naar de toekomst doorgeschoven. Dit geldt ook voor ondernemers die hun melkveebedrijf beëindigen en de fosfaatrechten verleasen. De Belastingdienst stelt wel voorwaarden aan het verleasen van fosfaatrechten.

Fosfaatrechten worden veelal in het eigen melkveebedrijf benut, maar door veranderingen in de bedrijfsvoering en bij bedrijfsbeëindiging kunnen fosfaatrechten beschikbaar komen voor verkoop of het verleasen. Wordt de keuze gemaakt voor het verleasen dan worden in de praktijk door partijen meestal meerjarige leasecontracten met optie tot koop gesloten.

Hoofdregel is dat de inkomsten uit het verleasen bij het belastbaar inkomen worden aangegeven, maar over de (meer)waarde van de fosfaatrechten hoeft niet direct afgerekend te worden. Daarvoor is wel vereist dat de leasecontracten voldoen aan de voorwaarden van de wettelijke Leaseregeling. Ondernemers die fosfaatrechten verleasen wordt geadviseerd zich aan deze voorwaarden te houden.

De Belastingdienst heeft de uitgangspunten van de Leaseregeling, toegelicht met voorbeelden, uitgewerkt in een nieuwe update van de Q&A fosfaatrechten (versie 3.0).

Bron: LTO/Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Agro

21

Gerelateerde artikelen