Het Wilhelmina Canisius Ziekenhuis in Nijmegen krijgt toestemming van de Belastingdienst voor het opzetten van een supermaatschap. Zij is daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland.

Dat schrijft Zorgvisie.nl.

Vanaf 1 januari 2015 vallen vrijgevestigde medisch specialisten niet meer automatisch onder fiscale ondernemers. De specialisten moeten daarvoor eerst kunnen aantonen dat ze ondernemersrisico lopen. Dat kan bijvoorbeeld door investeringen in apparatuur of personeel.

De Orde van Medisch Specialisten en de NVZ vereniging van ziekenhuizen hebben twee modellen gecreëerd die voldoen aan de nieuwe regels: het samenwerkings- en het participatiemodel. Van beide modellen bestaat in fiscaal vakjargon een transparante en een niet-transparante variant.

De medische specialisten voelen het meest voor de transparante vorm van het samenwerkingsmodel. Dat houdt in dat de specialisten zich verenigen in een collectief. Zo'n supermaatschap maakt afspraken over zorginkoop, tarieven, zorgvolumes, kwaliteit en veiligheid en investeringen.

Het eerste ziekenhuis dat van de Belastingdienst het supermaatschap mag doorvoeren is het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Het ziekenhuis bezigt overigens liever de term medisch specialistisch bedrijf (MSB). De belastingdienst ziet de overeenkomst tussen de medisch specialisten en het ziekenhuis als een overeenkomst tussen twee ondernemingen en niet als arbeidsovereenkomst.

Verzekeraars en banken zijn kritisch over de supermaatschap. Ze vinden het risicovol om de core-business van het ziekenhuis in een apart medisch bedrijf te outsourcen. Ze betwijfelen of ziekenhuisbestuurders in deze variant hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg wel kunnen waarmaken.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

2

Gerelateerde artikelen