Tijdens de Tweede Wereldoorlog is voor 99.331.400 gulden (omgerekend naar hedendaagse valuta: ruim 580 miljoen euro) aan Joods vastgoed onteigend en doorverkocht. Niet alleen makelaars, tussenhandelaren, notarissen en hypotheekbanken profiteerden van deze roofhandel, maar ook de Belastingdienst, zo blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) in samenwerking met Follow the Money.

Centraal in het onderzoek stonden de zogenoemde Verkaufsbücher waarin de transacties van geroofd Joods vastgoed werden bijgehouden. Over elke koopsom in de Verkaufsbücher inde de Belastingdienst 5 procent registratierecht. De staatskas werd tijdens de oorlog dus indirect gevuld met geld uit dubieuze transacties. Voor de ruim 7.100 transacties in de Verkaufsbücher gaat het om 4.966.570 gulden, of 29 miljoen euro.

"Ambtenaren bij de Belastingdienst werkten veelal zonder tegenstribbelen mee met de nazi's. De fiscus stelde zich strikt legalistisch en technocratisch op", zo concludeert hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University Peter Essers over het onderzoek. "Op individueel niveau is er wel wat verzet geweest, maar de centrale leiding deed er alles aan om de Duitsers ter wille te zijn." Essers schreef het boek 'Belast verleden' over het Nederlandse belastingrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het volledige onderzoeksverslag is te lezen op de website van Pointer.

 

Bron: Pointer/FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen