De Belastingdienst heeft een zaak tegen Nederlandse zwartspaarders verloren.

Dat melden Nu.nl en RTLNieuws.nl.

In 2009 kwam de Belastingdienst een grote hoeveelheid zwartspaarders op het spoor via een tipgever. Deze tipgever werd door de overheid betaald voor de informatie.

Omdat de Belastingdienst de identiteit van de tipgever niet wil vrijgeven, heeft het gerechtshof in Arnhem de zwartspaarders in het gelijk gesteld. Ze hoeven geen belasting te betalen over hun spaargeld op geheime Luxemburgse spaarrekeningen. De belastingaanslagen zijn vernietigd.

De Belastingdienst is teleurgesteld over het vonnis, omdat de identiteit van een tipgever nu belangrijker lijkt te zijn dan de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking. De Belastingdienst gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

De zaak

De zaak betrof een overleden zwartspaarder die in 1996 ruim een miljoen gulden op een rekening had staan in Luxemburg. De erfgenamen werden hiervoor aangepakt.

De naam van de overleden zwartspaarder kwam van een lijst van de anonieme tipgever. De betrouwbaarheid van de lijst bleek uit het feit dat 61 van de 69 namen inderdaad een rekening hadden in Luxemburg. Het hof vindt echter dat de naam van de tipgever vrijgegeven moet worden om de betrouwbaarheid van de lijst te toetsen.

Aangifte tegen Ministerie van Financiën

Omdat de Belastingdienst weigerde de identiteit van de tipgever bekend te maken, heeft de president van het gerechtshof in Arnhem in november aangifte gedaan tegen het Ministerie van Financiën. Volgens de president zet het ministerie ambtenaren onderdruk om te zwijgen

De bewindspersonen op het ministerie, minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes, kunnen hiervoor strafrechtlijk worden vervolgd.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

7

Gerelateerde artikelen