Deze maand verstuurt de Belastingdienst de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 naar ondernemers. De dienst wijst de ondernemers erop om de gegevens in deze aanslag goed te controleren en eventueel te wijzigen als ze niet kloppen. Tevens wijst de fiscus de aanmerkelijkbelanghouders op het vervallen van de doelmatigheidsmarge dit jaar.

Voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2022 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Kloppen de gegevens in de voorlopige aanslag niet, door veranderingen in iemands persoonlijke situatie of de financiële situatie van de onderneming, dan is het van belang om de voorlopige aanslag aan te passen via Mijn Belastingdienst.

Startende ondernemers ontvangen waarschijnlijk geen voorlopige aanslag. De Belastingdienst raadt deze groep van ondernemers aan om er wel een aan te vragen zodat de belasting in termijnen kan worden betaald in plaats van in één keer na de definitieve aanslag. Zelf een deel van de inkomsten reserveren voor de belastingen is ook een mogelijkheid.

Doelmatigheidsmarge

Vanaf 2023 mogen aanmerkelijkbelanghouders (ab-houders) het gebruikelijk loon niet meer vaststellen op 75 procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Hij moet het gebruikelijk loon dan vaststellen op 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. De doelmatigheidsmarge van 25% vervalt per 2023.

Een ab-houder moet een loon in aanmerking nemen dat het hoogste is van de volgende bedragen:

  • 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking (tot en met 2022 was dit 75%);
  • het loon van de meestverdienende werknemer van de vennootschap of van een verbonden vennootschap;
  • een minimumbedrag (voor 2023 is dit € 51.000).

Heeft de ab-houder een vaststellingsovereenkomst (vso) met de Belastingdienst over de hoogte van het gebruikelijk loon die geldt tot na 2022, dan stelt hij voor 2023 het gebruikelijk loon vast op 100 procent van het loon dat in de vso is vastgelegd, dus zonder toepassing van de doelmatigheidsmarge. Maar als er relevante wijzigingen zijn in de situatie die kunnen leiden tot een ander gebruikelijk loon, dan moet de ab-houder daarvan uitgaan. 

De Belastingdienst wijst ook op de mogelijkheid van vooroverleg over de hoogte van het gebruikelijk loon. Gebruik hiervoor het formulier Verzoek vooroverleg en de Checklist Verzoek vooroverleg gebruikelijk loon.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

36

Gerelateerde artikelen