Wanneer een werknemer, die niet werkt door ziekte, vakantieverlof opneemt, moet zijn werknemer tijdens het vakantieverlof 100 procent van het loon betalen en niet het lagere ziekengeldloon (70 procent). Dat meldt het Forum Salaris van de Belastingdienst naar aanleiding van een Europese uitspraak.

Zieke werknemers die in het verleden te weinig vakantieloon hebben ontvangen, kunnen bij hun (ex-)werkgever een nabetaling van het loon vragen. Dit is mogelijk over een termijn van maximaal 5 jaar.

In de eind vorig jaar gepubliceerde uitspraak van het Europese Hof van Justitie (C-217/20) is bepaald dat een land de Europese richtlijn 2003/88/EG overtreedt als er nationale wetten zijn die ervoor zorgen dat zieke werknemers die vakantie opnemen minder ontvangen dan 100 procent van hun loon.

Kort gezegd vindt het hof dat de werkgever aan een zieke werknemer die tijdens ziekte vakantie opneemt 100 procent van het loon moet betalen en niet het lagere ‘ziekengeldloon’. De reden hiervoor is volgens het hof dat het doel van het betalen van vakantieloon is dat werknemers tijdens vakantie in een vergelijkbare situatie zijn als tijdens gewerkte uren.

Daarnaast geldt voor zieke werknemers dat deze een vergelijkbare positie moeten hebben als werknemers die werken. Als het loon van een zieke werknemer tijdens vakantieverlof lager is dan het loon bij werken, neemt een zieke werknemer mogelijk geen vakantieverlof op. En dat is in strijd met de richtlijn.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

32

Gerelateerde artikelen