Omdat niet alle ouderen (voldoende) digitaal vaardig zijn, blijft de papieren aangifte mogelijk. Dat zegt de Belastingdienst in een reactie op het onderzoek ‘digitale vaardigheden’ van seniorenorganisatie KBO-PCOB uitgevoerd onder 1.874 senioren (gemiddelde leeftijd 77 jaar). Volgens de dienst zijn er geen plannen om het af te schaffen.

Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Dat is goed nieuws. Het leven wordt steeds digitaler, ook de zaken die de overheid aanbiedt. De digitale belastingaangifte hangt voor sommige ouderen als een zwaard van Damocles boven het hoofd, gelukkig kunnen we die zorg wegnemen en blijft er een papieren alternatief beschikbaar.”

Volgens de Belastingdienst is op dit moment slechts 1 procent van alle aangiftes niet digitaal, vermoedelijk kiezen vooral ouderen voor de papieren mogelijkheid. Al blijft er een groep senioren die niet of nauwelijks digitaal vaardig is, er is ook een grote groep senioren die het digitale leven helemaal omarmd heeft, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Een opvallende uitkomst is dat bellen is ingeruild voor WhatsApp. Bijna negen op de tien senioren (87%) met internet maken gebruik van deze berichtendienst. Slechts een kwart (25%) geeft de voorkeur aan bellen boven appen.

De smartphone is ook bij senioren razend populair geworden: om op het internet te komen, maken de meeste online senioren gebruik van de smartphone (76%), gevolgd door de laptop (57%) en tablet (56%). Bijna iedereen (98%) kijkt dan op de mail, doet online de bankzaken (92%) en maakt gebruikt van DigiD (88%). Toch is bij deze laatste ook een punt van zorg te noemen. Veel senioren maken er gebruik van, maar klagen ook over de gebruiksvriendelijkheid ervan. Maar er wordt beterschap beloofd, zo meldt Logius, de beheerder van DigiD, aan KBO-PCOB. Volgens hen wordt er op dit moment hard gewerkt aan het versimpelen van de online dienst.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

7

Gerelateerde artikelen