Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen.

Dat constateert de Volkskrant op basis van een interne evaluatie van de Belastingdienst zelf. De Volkskrant kreeg het document na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt ook dat de dienst met zo'n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt. De dienst stelt in de interne evaluatie dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen.

Zwakke ict vergroot de kans op verkeerd verzonden brieven, onjuiste aanslagen, slepende navorderingen en onterechte foutmeldingen bij wie aangifte doet, zo schrijft de krant. Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten dat de dienst alle systemen gaat vernieuwen waardoor na 2020 de belastingopbrengst met 750 miljoen euro zou stijgen. Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) stelde in juni echter dat het 'onwaarschijnlijk' is dat de Belastingdienst erin slaagt de ict-problemen het hoofd te bieden. Bovendien constateerde de Commissie onderzoek Belastingdienst begin dit jaar dat het risico bestaat dat de Belastingdienst in de toekomst problemen heeft bij het innen van belastingen, door de organisatorische chaos bij de fiscus.
 

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen