Bij de Belastingdienst bestaat een 'ruime gelegenheid' om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is 'minimaal', onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

Voor criminelen heeft de Belastingdienst een schat aan informatie. Onderzoeksbureau KPMG noemt allerlei verschillende tactieken die criminelen kunnen gebruiken om aan die informatie te komen, van omkopen tot infiltreren. Ambtenaren die ontevreden zijn over de gang van zaken bij de fiscus, zijn "potentieel zwakke schakels".

Belastingambtenaren zijn maar weinig bereid om signalen van corruptie te melden, meldt KPMG verder. Ze denken dat melden geen zin heeft of zijn bang dat melden negatieve gevolgen kan hebben. "Medewerkers praten eerder over elkaar dan met elkaar."

De conclusies zijn "stevig", schrijft Van Rij zelf aan de Kamer. Hij ziet het onderzoek als aanmoediging om door te gaan met een programma om de 'weerbaarheid' van de Belastingdienst te vergroten. De gegevensstromen goed in de gaten houden is volgens de staatssecretaris "technisch gezien niet altijd mogelijk".

Onder meer de Volkskrant en het Financieele Dagblad hebben afgelopen dagen aandacht besteed aan het rapport.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

466

Gerelateerde artikelen