Het belastingstelsel van Nederland zal voorlopig de gemoederen nog wel even bezig houden. Niet verwonderlijk, want in tijden van crisis neemt de druk op de belastingheffing toe. "Wij zullen het in 2013 en daarna nog vaak OverBelastingen hebben", aldus prof.dr. mr. Edwin Heithuis, hoogleraar Rechtswetenschappen en redacteur van Vakstudie nieuws. In zijn oratie op 30 augustus aanstaande spreekt hij dan ook 'OverBelastingen 2.0'.

De vraag rijst hoe om te gaan met de druk op de belastingheffing nu de economische crisis maar blijft voortduren. Alhoewel er onmiddellijk behoefte is aan meer inkomsten, zijn bezuinigingen op overheidsbestedingen lastig, omdat deze pas op langere termijn effect hebben. Belastingverhoging dan maar, als een middel om snel inkomsten voor de staatskas te genereren en de staatsschuld terug te dringen? Dat dit middel regelmatig wordt gebruikt blijkt uit het recente verleden. Heithuis wijst in dit verband op de verhoging van de btw en de assurantiebelasting naar 21%, de introductie van een bankenbelasting en de eenmalige – wellicht in 2014 terugkerende – crisisheffing in de loonbelasting.

Stokpaardjes ongemoeid

Heithuis vindt het daarbij opvallend dat politieke stokpaardjes vaak onaangetast blijven, terwijl daar gemakkelijk winst valt te behalen. Als voorbeeld noemt hij de hypotheekrenteaftrek die weliswaar begin dit jaar is versoberd, maar waarbij oude gevallen buiten schot zijn gebleven. Begrijpelijk gezien het beginsel van rechtszekerheid en een betrouwbare overheid, maar veel minder te begrijpen vanuit het gelijkheidsbeginsel. "Want waarom moet een starter op de woningmarkt fiscaal slechter worden behandeld dan een doorstromer", aldus Heithuis.

Belastingsysteem onder de loep

Alle ogen zijn nu gericht op het onderzoek dat de Commissie Inkomstenbelasting en Toeslagen (Commissie Van Dijkhuizen) op dit moment doet naar het stelsel van belastingen en toeslagen in Nederland. Centraal staan daarbij de vragen waar vereenvoudigingswinst te behalen valt, welke belastingen er beter kunnen worden afgeschaft, of er wel of geen nieuwe belastingen moeten worden geïntroduceerd en hoe het toeslagensysteem kan worden vereenvoudigd. Volgens Heithuis verricht de Commissie niet alleen belangrijk werk, maar ook moeilijk werk in een periode van economische neergang. De noodzakelijke financiële smeerolie om ingrijpende belastinghervormingen te begeleiden ontbreekt immers. Rust aan het belastingfront valt voorlopig niet te verwachten. Heithuis:"Wij zullen het in 2013 en daarna nog vaak OverBelastingen hebben."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

2

Gerelateerde artikelen