Door belasting te heffen maakt de overheid inbreuk op het eigendomsrecht van burgers. Dat de Staat van dat belastinggeld ,,cadeautjes" geeft aan de bevolking in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs of sociale woningbouw is ,,geen legitimatie''.
Toine Manders, voormalig directeur van het Haags Juristen College, zei dat vrijdag tegen de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking. Manders hielp duizenden Nederlanders hun vermogen te onttrekken aan de fiscus met ingewikkelde constructies via onder meer Cyprus. In 2014 werd hij opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD. Sindsdien verkeert hij aan lager wal. Naar eigen zeggen heeft hij nauwelijks nog geld.
 
Manders zei zijn werk niet alleen te hebben gedaan om geld te verdienen, maar ook uit idealisme. Volgens hem maakt de overheid met belastingheffing ,,inbreuk op het eigendomsrecht''. Dat ,,groot onrecht'' wilde hij aan de kaak stellen.
 
Manders, die zijn opvattingen vrijdag ook uiteenzette in een interview met de Volkskrant, werd boos toen commissielid Renske Leijten (SP) hem voorhield dat hij nu in een met belastingopbrengsten gefinancierde sociale huurwoning woont. ,,De overheid neemt mij alles af wat ik heb en dan moet ik dankbaar zijn? Ik vind het schokkend dat u dat durft te zeggen."
 
De parlementaire ondervragingscommissie werd ingesteld naar aanleiding van de Panama Papers, gelekte stukken waaruit blijkt dat rijken hun vermogen wegsluizen naar belastingparadijzen met hulp van een Panamees bedrijf. De naam van Manders komt diverse keren in de Panama Papers voor. De commissie rondt vrijdag haar verhoren af. Daarna is het aan de Tweede Kamer te oordelen over haar bevindingen.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

47

Gerelateerde artikelen