De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van hoogleraar Richard Murphy van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten. De schatting is dat via de winstbelasting in de EU-landen tot zo'n 190 miljoen euro aan belasting wordt ontweken.
De bedragen zijn iets lager vergeleken met een studie uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen ,,belastingmisdaden’’ vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog ,,alarmerend hoog’’. Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget. De bedragen die Europese landen mislopen door belastingontduiking variëren van 7.98% in Luxemburg tot 29.51% in Roemenië. In absolute zin lopen Italië, Frankrijk en Duitsland de grootste bedragen mis.
Het rapport spreekt van een 'tax gap', een 'illegale vorm' van belastingontwijking waarbij binnenlandse belastingplichtigen om diverse redenen hun belasting niet betalen door bijvoorbeeld te hoge aftrekposten op te voeren of een lager inkomen op te geven dan in werkelijkheid is genoten.
PvdA-Europarlementariër Paul Tang noemt het ,,onvoorstelbaar dat er te weinig controle en te weinig capaciteit is om dit tegen te gaan. Dit moet snel op Nederlands en Europees niveau worden aangepakt”.
De Europese sociaaldemocraten presenteren woensdag een vijfpuntenplan om de ,,belastingkloof’ te dichten. Zij willen dat bedrijven minimaal 18 procent belasting betalen over hun winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen. Ook steunen zij het voorstel van de Europese Commissie om nationale veto's op Europese belastingbesluiten af te schaffen.
Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief geldt van 25 procent. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen.
De studie heet The European Tax Gap.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht
Carrousel: Carrousel