Wereldwijd is volgens het eerste Global Tax Evasion Report van het EU Tax Observatory belastingontwijking via belastingparadijzen de afgelopen tien jaar met een factor drie afgenomen. Nederland (met bijna 180 miljard dollar) is de meest gebruikte bestemming geworden van multinationals om hun winsten naar toe te sluizen. Eerder was dat Ierland.

Volgens schattingen van EU Tax Observatory was een jaar of vijftien geleden nog 90 tot 95 procent van het vermogen dat stond geparkeerd in belastingparadijzen niet aangegeven in het land van de eigenaar. Sinds meer dan honderd landen ruim vijf jaar geleden afspraken automatisch bankgegevens te delen, is het verstoppen van bezittingen over de grens veel moeilijker geworden. In 2022, toen zo'n 12 biljoen dollar in offshore locaties geparkeerd stond, was nog zo'n 25 procent niet aangegeven. Belastingontwijking gaat tegenwoordig vooral via binnenlandse constructies met holdings, meldt het rapport.

Nederlandse belastingvoordelen blijft niet alleen een magneet voor bedrijven die hier hun winsten naartoe leiden, maar ook voor expats die hier fiscaal verwend worden, meldt de Telegraaf. Andere landen lopen via Nederland 51 miljard dollar mis aan belastinginkomsten, bijna een vijfde van de totale toegebrachte belastingverliezen.

Minimumbelasting

De Belgische krant De Morgen schrijft naar aanleiding van het rapport dat de beoogde opbrengst van het door meer dan 140 landen ondersteunde akkoord om multinationals met ingang van volgend jaar wereldwijd minimaal 15 procent vennootschapsbelasting te laten betalen, tegenvalt.

Aanvankelijk werd gehoopt op bijna 10 procent meer belastinginkomsten van multinationals. Maar door een groeiende lijst ontsnappingsclausules lijkt het eerder 3 procent te worden. Daardoor zou de minimumbelasting niet wereldwijd 270 miljard dollar (256 miljard euro) opbrengen, maar 137 miljard.

Wereldwijde miljardairsbelasting

Verder suggereren de onderzoekers een wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs van 2 procent van hun vermogen. "Dit is een logisch vervolg op de mondiale minimumbelasting voor bedrijven. We hebben de multinationals om een bijdrage gevraagd, nu zijn de miljardairs aan de beurt", zegt de leider van de onderzoeksgroep en Franse econoom Gabriel Zucman in de krant.

Zo’n miljardairsbelasting zou jaarlijks bijna 250 miljard dollar kunnen opleveren, afkomstig van minder dan drieduizend miljardairs. Mondiale miljardairs betalen effectief 0 tot 0,5 procent belasting, onder meer door het veelvuldige gebruik van lege bv’s (zonder echte activiteiten) om inkomstenbelasting te ontlopen.

Bron: Telegraaf/De Morgen

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

384

Gerelateerde artikelen