Een onlangs vrijgegeven zaak van de Haagse rechtbank over het gebruik van een Cypriotische Limited om Nederlandse vennootschapsbelasting te ontlopen heeft de aandacht getrokken van de Telegraafredactie. De krant schrijft over een duttende belastinginspecteur en belt twee fiscalisten voor commentaar.

De zaak verloopt als volgt. De ondernemer richt in 2006 een Cypriotisch bedrijfje op, dat als enige activiteit het beheren van een vordering van €21 miljoen op de Nederlander heeft. Want op Cyprus betaalt de Nederlander vrijwel geen belasting en de 12% rente die hij vanuit Nederland over de vordering aan z’n eigen Cypriotische bedrijfje moet betalen, is hier dan weer aftrekbaar.

De rechtbank beslist in het voordeel van de ondernemer omdat de inspecteur zich schuldig maakt aan ambtelijk verzuim. De fiscus wist immers al in 2008 over de constructie maar stelde pas in 2015 een vestigingsplaatsonderzoek in. De inspecteur legt alsnog navorderingsaanslagen VPB op aan de Limited over de jaren 2006 - 2010. De rechter wijst de aanslagen van de fiscus echter af omdat de inspecteur zeven jaar lang niets heeft ondernomen tegen de ondernemer.

De fiscaal advocaat van de vrijgesproken ondernemer, Harold Asbreuk van Loyens & Loeff, wil in de krant weinig kwijt over de zaak. Nieuwsgierige vragen van de journalisten worden afgedaan met "daar ga ik niet op in, u kunt de uitspraak zelf lezen”. Fiscalist Jits Berns van FT-advocaten, die niet betrokken is bij de zaak, is spraakzamer. "De Belastingdienst zet zwaar in op bestrijding van dit soort constructies maar het gaat om tijdrovende onderzoeken. Succes is bepaald niet altijd gegarandeerd, zoals blijkt uit deze uitspraak. Zeker niet als de fiscus blind blijft voor de eigen wetenschap van de casus en toch probeert ver terug te gaan in de tijd. Daarom loopt deze zaak voor hem stuk op formele gronden."

Een woordvoerder op het ministerie van Financiën laat weten dat er inmiddels hoger beroep is aangetekend tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank.

Bron: Redactie TaxLive/Telegraaf

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  518
Gerelateerde artikelen