In totaal zijn er nu dertien partijen met een (officieuze) vertegenwoordiging in de Tweede Kamer die vinden dat de koning belasting moet betalen. Vier zijn tegen. Dit blijkt uit de verkiezingsprogramma's en antwoorden die de partijen hebben gegeven voor de stemwijzer van ProDemos. Dat meldt de NOS.

De koning betaalt geen belasting over zijn inkomen, erfenissen, schenkingen en een deel van het vermogen (dat geld dat gebruikt wordt voor het uitoefenen van hun werk). Het gaat ongeveer om een bedrag van 8,9 miljoen euro per jaar. Ze betalen wel belasting over hun privévermogen.

Om hier verandering in te brengen is een tweederdemeerderheid in de Tweede Kamer nodig om artikel 40 van de grondwet aan te passen. In de grondwet is geregeld dat de koning, zijn voorganger en zijn opvolger, dus Willem-Alexander, Beatrix en Amalia, geen belasting betalen. En omdat echtgenoten ook onder die regeling vallen, betaalt Máxima ook geen belasting.

De tweederdemeerderheid zou na de verkiezingen in zicht komen. De laatste Peilingwijzer toont aan dat in de Tweede Kamer ongeveer 111 zetels (er zijn er 100 nodig) naar partijen gaan die voor de afschaffing zijn en in de Eerste Kamer ongeveer 50 (het vereiste aantal).

De NOS meldt dat de stelling over belasting voor de koning niet is opgenomen in de uiteindelijke versie van de Prodemos Stemwijzer. De nieuwsdienst kreeg wel inzage in de volledige inventarisatie bij de politieke partijen.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

296

Gerelateerde artikelen