Kwesties van 'gebrek'
In september van dit jaar heeft het Hof van Justitie EU zich gebogen over de Duitse zaak Senatex en de Portugese zaak Barlis 06. Senatex had btw in aftrek gebracht van 2008 tot en met 2011 op basis van facturen die het btw-identificatienummer van de dienstverrichter niet vermelden. Deze facturen corrigeerde zij in 2013 naar aanleiding van een controle van de Duitse fiscus. Senatex claimde ondanks dit 'gebrek' recht op aftrek te hebben over die bewuste jaren.
Barlis 06 had de btw afgetrokken van facturen met een 'gebrekkige' omschrijving van geleverde diensten door een advocatenkantoor. De Portugese fiscus vond de omschrijving 'juridische dienstverlening sinds (datum) tot op heden' en 'juridische dienstverlening tot op heden' niet toereikend genoeg om btw-aftrek toe te staan.
Materiële voorwaarden voorop
Het Hof van Justitie EU komt in beide zaken tot de conclusie dat landen niet zomaar btw-aftrek kunnen weigeren enkel en alleen omdat een factuur niet voldoet aan alle formele voorwaarden (factuurvereisten), maar er wel is voldaan aan de materiële voorwaarden voor aftrek. Dat aan de materiële voorwaarden is voldaan, mag ook met aanvullende documentatie worden aangetoond.
Verruiming
Volgens Madeleine Merkx, knowledge manager indirect tax bij Deloitte en universitair docent aan de universiteit Leiden, bieden de uitspraken van het Europese Hof van Justitie meer mogelijkheden voor aftrek van voorbelasting bij 'gebreken' in de factuur. "Het oordeel van het Hof in de zaken Senatex en Barlis 06 is een verruiming ten opzichte van het Nederlandse beleid. Men moet zorgen dat een factuur aan de factuurvereisten voldoet, maar daar waar op dat punt toch iets mis is gegaan, bieden deze uitspraken meer ruimte om alsnog btw-aftrek te claimen."
De verruiming zit vooral in het feit dat men de materiële voorwaarden ook kan aantonen aan de hand van andere documentatie dan de factuur. Merkx: "De Staatssecretaris zal op dit punt het Nederlands beleid ruimer moeten maken, dan nu het geval. Of aan de materiële voorwaarden voor btw-aftrek is voldaan, kan volgens het huidige beleid alleen worden aangetoond aan de hand van de (gegevens op de) factuur zelf, en niet met andere documenten. Uitgaande van het Europese Hof van Justitie is dit beleid te strikt."
Lichte gebreken
Nederlands beleid is ook dat aftrek van btw toch is toegestaan als een factuur niet volledig aan de wettelijke eisen voldoet, maar alleen als het lichte gebreken betreft. Een verduidelijking op dit punt is absoluut gewenst, aldus Merkx. " Volgens het Europese Hof van Justitie zijn (bepaalde) ‘gebreken' in een factuur geen absolute reden om btw-aftrek te weigeren. Een licht gebrek moet dus wellicht ruimer worden gezien. In de zaak Senatex ontbrak het btw-identificatienummer. Dat kwalificeert uitgaande van Nederlands beleid misschien nog als een licht gebrek, maar geldt dat ook voor een ontoereikende omschrijving van geleverde prestaties, zoals het geval in de zaak Barlis 06?"
Factuur begrip
De zaken Senatex en Barlis roepen ook de vraag op wanneer nog sprake is van een factuur. Merkx legt uit: "In beide zaken blijkt dat het hebben van een factuur een vereiste is voor btw-aftrek. Daar tornt het Europese Hof van Justitie niet aan. Volgens de btw-richtlijn kan ieder document of bericht op papier of in elektronisch formaat als een factuur kwalificeren als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een van die voorwaarden zijn de factuurvereisten. Het niet voldoen aan enkele van die factuurvereisten, zoals het vermelden van het btw-identificatienummer van de dienstverrichter, is – naar nu blijkt – geen reden om btw-aftrek te weigeren. Een factuur kan dus, mits wordt voldaan aan de materiële voorwaarden voor aftrek, gebreken hebben. Dat roept de volgende vraag op: Hoe gebrekkig mag een factuur zijn, om nog te kwalificeren als een factuur in de zin van de btw-richtlijn? Is bijvoorbeeld een email bericht met een berekening van de geleverde prestaties (met daarbij vermelding van een btw-bedrag) al voldoende? Ook op dit punt is dus verduidelijking gewenst."
Op TaxVisions is een video verschenen met uitleg over de zaken Senatex en Barlis 06.
Bron: Redacteur Marit Muller
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting